- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Seminarium: Nowoczesna gospodarka pasieczna, nowe kierunki w chowie i hodowli pszczoły miodnej
Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie organizuje seminarium w dniach 16-18.09.2020 r. we współpracy z Instytutem Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach. Tematem szkolenia będzie: "Nowoczesna gospodarka pasieczna, nowe kierunki w chowie i hodowli pszczoły miodnej". Na szkolenie zapraszamy te osoby, które dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.
Dojazd uczestników do miejsca szkolenia odbywa się w ramach delegacji służbowej, pozostałe koszty organizacyjne pokrywa KCER.
W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:
- miód jako główny produkt pszczeli – odmiany miodu, charakterystyka, skład, właściwości fizykochemiczne i wartość odżywcza. Wymagania jakościowe dla miodu według obowiązujących przepisów prawnych
- analiza pyłkowa jako narzędzie do identyfikacji miodów odmianowych
i importowanych - charakterystyka, skład, właściwości fizykochemiczne i wartość odżywcza innych produktów pszczelich (pyłku kwiatowego/obnóży pyłkowych, mleczka pszczelego, propolisu, wosku pszczelego
- badania jakości produktów pszczelich - zapoznanie się z akredytowanymi
- w laboratorium metodami stosowanymi do oceny jakości miodu oraz z innymi metodami stosowanymi przez laboratorium w badaniach składu i właściwości miodu oraz innych produktów pszczelich (obserwacja badań
- podstawy genetyki i hodowli pszczół
- organizacja hodowli pszczół w Polsce i prowadzenie pasieki zarodowej
- prowadzenie pasieki reprodukcyjnej, dobór materiału zarodowego
i zasady oceny matek - naturalne i sztuczne unasienianie matek pszczelich
- technika i technologia pszczelarska:
- budowa i wyposażenie pasieki
- organizacja pasieki
- cykl roczny w pasiece
- obsługa pasieki (regulacja rozwoju rodziny
- prowadzenie pasieki ekologicznej:
- zwalczanie pasożytów i chorób pszczół
- podstawy prawne gospodarki pasiecznej
- botanika pszczelarska:
- rola pszczół w zapylaniu roślin uprawnych
- wartość pszczelarska roślin miododajnych
- bioróżnorodność pożytków pszczelich i ich wpływ na zdrowotność pszczół
- entomologia:
- chów i hodowla trzmieli do zapylania
- pszczoły samotnice, ich znaczenie i hodowla
- warunki i wymogi związane z realizacją działalności „Dobrostan zwierząt” w ramach PROW 2014 – 2020
- historia i współczesność; dorobek materialny i kulturowy Puław
Organizator - nauczyciel konsultant Anna Okoń, tel. 506119018, tel. 22 729 73 02 wew. 28, a.okon@kcer.pl
Miejsce zakwaterowania i szkolenia:
Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach
Aleja Partyzantów 57
24-100 Puławy
tel. 81 889 34 69, 81 889 31 19
źródło: KCER