- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z wyjazdu studyjnego dla grupy rolników oraz liderów obszarów wiejskich z Gminy Pilawa
W dniach 23-25 września br. odbył się trzy dniowy wyjazd studyjny dla grupy rolników oraz liderów obszarów wiejskich Gminy Pilawa na tereny województwa kujawsko – pomorskiego.
Celem zrealizowanej operacji było podniesienie poziomu wiedzy mieszkańców terenów wiejskich Gminy Pilawa w zakresie działalności gospodarczej, przedstawionej na bazie dobrych praktyk działalności agroturystycznej na terenach wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego, jako dobrego przykładu możliwości wykorzystania potencjału regionu. Aktywizacja społeczności terenów wiejskich Gminy Pilawa miała na celu rozwój gospodarczy, a tym samym ograniczanie ubóstwa występującego na słabo rozwiniętych obszarach wiejskich regionu. Liczymy, że znaczna część uczestników wyjazdu dostrzeże realny potencjał dla uruchomienia własnej działalności gospodarczej opartej na doskonałym położeniu regionu Gminy Pilawa, jak również posiadanych zasobach własnych.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego gościli w Kujawsko - Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, gdzie odwiedzili pasiekę w Zarzeczewie. W trakcie wizyty studyjnej poznali szereg tajników dotyczących prowadzenia pasieki, jak również zapoznali się z apiterapią, czyli możliwością leczenia miodem.
„Lovenda Kujawska” - to plantacja lawendy na której przeprowadzona została wizyta studyjna mająca na celu przekazanie wiedzy na temat uprawy tych jakże pięknych roślin, ale również możliwości wytwarzania różnych produktów na bazie pozyskanego materiału.
Zaledwie w ciągu trzech dni, uczestnicy wyjazdu brali udział aż w siedmiu wizytach studyjnych poznając kolejne możliwości prowadzenia działalności gospodarczej opartej na walorach przyrody, kultury i tradycji regionu. Pasja, zaangażowanie oraz wytrwałość w działaniach ukierunkowanych na cel, to trzy główne cechy ludzi prowadzących odwiedzane miejsca.
Pozostałe miejsca w których odbyły się wizyty studyjne to:
Toskania Kociewska - malowniczo położone miejsce, w którym promowany jest zdrowy i zgodny z naturą styl życia.
Nadwiślańska Chata – gdzie uczestnicy obejrzeli odrestaurowane, zabytkowe budynki gospodarcze, niezwykłe przedmioty, które kiedyś służyły rolnikom w ich codziennym życiu, jak również poznali tajniki staropolskiej kuchni opartej na tradycji regionu.
Zagroda Olęderska - to pozostałe po mennonitach, czyli osadnikach olęderskich zabudowania w których zgromadzono wiele eksponatów związanych z ich tradycją i kulturą.
Winnica - Położona w pradolinie Dolnej Wisły w Zespole Parków Krajobrazowych, skąd roztacza się widok na zjawiskowe meandry rzeki. Winnica nawiązuje do sięgającej początku XIII wieku historii kujawsko-pomorskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina.
Zabytkowy młyn w Grucznie – w miejscu tym, poza zwiedzaniem pięknej budowli oraz jej eksponatów, odbyły się warsztaty serowarstwa. Uczestnicy poznawali tajniki wytwarzania różnych gatunków serów robionych według tradycyjnych receptur.
Efektem odbytej wizyty studyjnej było również opracowanie i druk broszury informacyjnej z przykładami dobrych praktyk z wyjazdu.
Źrodło: UMiGP