- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na warsztaty serowarskie
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku, przystąpił do realizacji projektu: „Przetwórstwo mleka w gospodarstwie rolnym – szansą rozwoju obszarów wiejskich", w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Planu Operacyjnego na lata 2020-2021, konkurs nr 4/2020 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Warsztaty to jednodniowy intensywny kurs produkcji serów odbywający się w ośmiu grupach 20-osobowych w 5 oddziałach MODR Warszawa w dniach:
- 17.08.2020r., 18.08.2020r. - Oddział Poświętne w Płońsku
- 19.08.2020r., 20.08.2002r., 21.08.2020r. – Oddział Bielice
- 24.08.2020r. – Oddział Płock
- 25.08.2020r. – Oddział Siedlce
- 26.08.2020r. – Oddział Ostrołęka
Przedsięwzięcie jest skierowane do przedstawicieli organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich oraz mieszkańców obszarów wiejskich (w szczególności rolników) zainteresowanych inicjatywą.
Udział w warsztatach, które poprowadzi Serowar Żuławski p. Krzysztof Jaworski jest bezpłatny. Serowar przekaże kompendium wiedzy dotyczącej technologii produkcji serów zagrodowych z mleka różnych zwierząt (krowie, kozie), a także zapozna uczestników z możliwościami sprzedaży produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie.
Program:
9.00 - 9.15 Rejestracja uczestników i otwarcie warsztatów
9.15 - 10.00 Główne aspekty pozyskiwania mleka i możliwości jego przetwarzania w warunkach domowych – wykład
10.00 – 12.00 Wytwarzanie sera w warunkach domowych – warsztat
12.00 - 12.30 Przerwa kawowa
12.30 - 14.00 Wytwarzanie sera w warunkach domowych – warsztaty cd.
14.00 - 14.30 Podsumowanie warsztatów serowarskich
14.30 - 15.00 Obiad
Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach proszone są o zgłoszenie się do doradców w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osób bezpośrednio realizujących projekt w poszczególnych oddziałach:
MODR Warszawa, Oddział Poświętne w Płońsku:
Anna Nowicka
tel. 23 663-07-23
tel. kom. 511 461 002
e-mail: anna.nowicka@modr.mazowsze.pl
MODR Warszawa, Oddział Bielice
Grażyna Adamczyk
tel. 46 682-00-46
tel. kom. 723 436 157
e-mail: grazyna.adamczyk@modr.mazowsze.pl
MODR Warszawa, Oddział Płock
Barbara Snopek
tel. 24 268-60-87
tel. kom. 723 435 582
e-mail: barbara.snopek@modr.mazowsze.pl
MODR Warszawa, Oddział Siedlce
Maria Sudnik
tel. 25 640-09-11
tel. kom. 504 149 862
e-mail: maria.sudnik@modr.mazowsze.pl
MODR Warszawa, Oddział Ostrołęka
Jolanta Podeszwa
tel. 29 769-49-57
tel. kom. 723 436 117
jolanta.podeszwa@modr.mazowsze.pl
Ilość miejsc ograniczona.
Zgłoszenia przyjmowane są do 12 sierpnia 2020 r.
Zachęcamy i zapraszamy do udziału w naszych warsztatach.
Źrodło: MODR