Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Tradycja przyciąga

28.11.2019

Mazowsze słynie z wielu produktów tradycyjnych i regionalnych, które wyróżniają się pod względem smaku, zapachu czy sposobu ich przyrządzania. Rynek takich produktów odgrywa coraz większe znaczenie w Polsce i w całej Unii Europejskiej. To, że cieszą się one dużym zainteresowaniem, pokazało szkolenie pn. „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkty regionalne i tradycyjne“. Wzięło w nim udział 100 osób z ośmiu powiatów województwa mazowieckiego.

Szkolenie odbyło się 27 listopada w sali konferencyjnej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach. Na szkolenie przyjechali mieszkańcy powiatów: siedleckiego, łosickiego, mińskiego, węgrowskiego, sokołowskiego, garwolińskiego, ostrowskiego i otwockiego. Byli wśród nich ci, którzy wytwarzają produkty tradycyjne i regionalne, osoby chcące je produkować, pracownicy naukowi, pracownicy siedleckiego oddziału MODR, członkowie KGW, rolnicy, przedsiębiorcy oraz osoby zainteresowane tematyką spotkania, jak też młodzież szkolna i studenci.

Otwarcia szkolenia dokonali: Marek Czapski – prezes OSM w Siedlcach, Wojciech Radzikowski – prezes Oddziału Mazowieckiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, współwłaściciel piekarni Ratuszowa Radzikowscy w Siedlcach oraz Łukasz Wawryniuk w imieniu prezesa Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej Huberta Pasiaka. Koordynatorem szkolenia była Karolina Stańska z zarządu PIPRiL Oddział Mazowiecki.

Krzysztof Zaniewski z Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego poprowadził część wstępną. Wyjaśnił różnice między produktami lokalnymi, regionalnymi a tradycyjnymi, a także przedstawił przykłady z terenu Mazowsza. Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja listy produktów tradycyjnych (146 produktów).

Agnieszka Piętka, zajmująca się serowarstwem, w ciekawy sposób pokazała jak łączy wytwarzanie produktów tradycyjnych z innowacją. Przedstawiła dobre praktyki, omówiła także sposoby na pozyskiwanie środków finansowych w celu rozbudowy serowarni. Drugim ogniwem szkolenia był Rolniczy Handel Detaliczny (RHD). Tu istotę tego tematu w kontekście sprzedaży produktów tradycyjnych prezentował Wiesław Kalicki. Uczestnicy w tej części szkolenia poznali aspekty prawne i podatkowe oraz praktyczne sposoby prowadzenia rolniczego handlu detalicznego.

Wszyscy biorący udział w szkoleniu mieli zapewniony catering, na który składały się dania przygotowane z produktów regionalnych i tradycyjnych pozyskanych z obszaru Mazowsza. Potrawy zostały przygotowane przez Bogusławę Retkowską z Gościńca Goździejewskiego z Kątów Goździejewskich Drugich (gm. Dębe Wielkie).

Produkty dziedzictwa kulinarnego są ważnym elementem oferty turystycznej i agroturystycznej. Są swoistym magnesem przyciągającym do gospodarstw agroturystycznych. Wytwarzanie takich produktów i ich promocja jest też szansą na rozwój regionu. Szkolenie zakończyła długa dyskusja nad najczęściej pojawiającymi się problemami podczas wytwarzania produktów tradycyjnych czy regionalnych.

Organizatorami szkolenia był Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie,  Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego – Oddział Mazowiecki oraz OSM Siedlce.

 Marek Czapski – prezes OSM w Siedlcach

 Wojciech Radzikowski – prezes Oddziału Mazowieckiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

 Łukasz A. Wawryniuk, Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej

 Agnieszka Piętka

 Wiesław Kalicki

 Tekst: Łukasz A. Wawryniuk, Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej


                     logotypy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009