Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Mazowsze na Smakach Regionów

04.10.2019

Mazowieccy producenci podbili targi Smaki Regionów w Poznaniu. Aż trzy medale i jedno wyróżnienie trafiły na Mazowsze. I cztery PERŁY w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo  – Smaki Regionów.

Perły z Mazowsza

Województwo mazowieckie przywiozło do Poznania wiele smacznych produktów tradycyjnych. Na stoisku Mazowsza zaprezentowało się 6 firm z branży olejarskiej, pszczelarskiej, wędliniarskiej oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego. Możliwa była degustacja nalewek, miodów oraz wędlin. Mazowieckie produkty podbiły podniebienia gości, co potwierdzają przyznane im nagrody i wyróżnienia.

Statuetkę „Perła 2019” w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego zdobyli:

1. GPHU ,,Kowalski" Krzysztof Kowalski (Winniki) – za smalec ze świni złotnickiej białej,

2. Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski (Karniewo) – za kiełbasę podsuszaną z Karniewa,

3. Piekarnia Hanna Milewska – za chleb żytni z ziarnem,

4. Fanaberia Grażyna Leśniak - za barszcz chrzanowo-buraczany i sytochę.

Medale dla najlepszych

Kolejną ważną konkurencją, nagradzającą najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, jest konkurs o Medal Targów Smaki Regionów organizowany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o. Co roku do konkursu zgłaszanych jest kilkadziesiąt propozycji - tym większym zadowoleniem mogli cieszyć się zdobywcy medalu reprezentujący Mazowsze tj. firma „Zielono Mi” Agnieszka Jarosińska za produkt „borówka amerykańska – konfitura z kwiatem bzu”, firma „Eterno s.c.” Barbara Stelmach za „mazowieckie powidła śliwkowe” oraz firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. za produkt „nalewka staropolska świeża wiśnia”. Wyróżnienie otrzymał Krzysztof Kowalski za „smalec ze świni złotnickiej białej”.

Produkty regionalne są wciąż mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych, dlatego dzięki takim wydarzeniom jak Targi Smaki Regionów mamy szanse poznawać wyroby o oryginalnym smaku, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Targi Smaki Regionów były licznie odwiedzane przez smakoszy, wycieczki szkolne, ale przede wszystkim przez przedsiębiorców, m.in. właścicieli lokali gastronomicznych i handlowych, dla których jest to możliwość do nawiązania owocnej współpracy z dostawcami regionalnych przysmaków.

wystawa produktów tradycyjnych

wystawa nalewek

wystawa przetworów z borówki

scena z laureatami konkursu, wręczenie nagród

Źródło: www.mazovia.pl

 


                  

Słowa kluczowe : smaki regionówtargi spożywcze


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009