- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości
Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości
to tytuł projektu realizowanego w dniach 10-12 września br., przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Płock, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. W projekcie uczestniczyło 25 osób, zainteresowanych podejmowaniem działalności pozarolniczej, z terenu powiatów: gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego.
Celem operacji było zapoznanie uczestników z dobrymi praktykami w wykorzystaniu lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego w podejmowaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Projekt skierowany był do właścicieli gospodarstw agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej, rolników, domowników, przedsiębiorców zainteresowanych działalnością pozarolniczą, lokalnych liderów, przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz doradców rolniczych.
Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy poznali przykłady małej przedsiębiorczości pozarolniczej, dające szansę mieszkańcom wsi na wzrost osiąganych dochodów. Szczególne zainteresowanie uczestników wyjazdu wzbudził Inkubator Przetwórczy w Dwikozach, w powiecie sandomierskim, gdzie znajduje się sala produkcyjna, dobrze wyposażona w sprzęt do przygotowania i przetwarzania owoców i warzyw. Celem działania Inkubatora jest zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji. Producent żywności nieprzetworzonej może tu sprawdzić swoje umiejętności przetwórcze oraz możliwości wprowadzenia na rynek (opakowanie, etykietowanie, dystrybucja i sprzedaż) oryginalnego, własnego produktu w zgodzie z przepisami sanitarnymi. Może to być pierwszy etap na drodze do utworzenia własnego zakładu przetwórczego. Przy Inkubatorze działa Centrum Produktu Lokalnego, które prowadzi działalność edukacyjną w obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego, zapoznali się również z dobrymi praktykami partnerskiej współpracy w promocji produktów regionalnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego.

Słowa kluczowe : BR KSOW, PO 2018-2019, MODR, Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości