- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XIV Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku pielęgnując dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi, rokrocznie organizuje Jesienny Jarmark „od pola do stołu”. Czternastą imprezę z tego cyklu, 15 września w Poświętnem otworzyli: z-ca dyrektora MODR Warszawa pan Tomasz Skorupski i dyrektor Oddziału Poświętne w Płońsku pan Jarosław Grabowski.
Kluczowymi wydarzeniami tegorocznego Jarmarku były:
- Konferencja: „od pola do stołu – lokalnie i legalnie” i
- X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych.
Konferencja
W konferencji wzięli udział mieszkańcy obszarów wiejskich z terenu Północnego Mazowsza i delegacja gości zagranicznych z Prowincji Huelva w Hiszpanii, która odwiedziła Płońsk na zaproszenie Lokalnej Grupy Działania.-.Przyjazne Mazowsze. Goście z Hiszpanii bardzo ciekawie zaprezentowali swój region, produkty tradycyjne i wyroby dziedzictwa kulturowego wytwarzane w Prowincji Huelva, położonej w południowej części Andaluzji.
Ponadto mazowieckim wytwórcom produktów i przetworów żywnościowych wysokiej jakości wręczono statuetki i Certyfikaty Marka Przyjazne Mazowsze przyznane przez siedmioosobową Kapitułę Konkursu, której przewodniczyła Danuta Bronowska z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wręczono 12 statuetek.
Część merytoryczną konferencji rozpoczęła prof. Krystyna Krzyżanowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wykładem na temat: „Przedsiębiorczość i innowacyjność jako szansa rozwoju wsi.”
Prof.dr.hab. inż. Zbigniew J. Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie rewelacyjnie przestawił temat „Żywność wysokiej jakości – produkty regionalne i tradycyjne, nowe możliwości obszarów wiejskich”.
Uwieńczeniem konferencji była prezentacja i degustacja produktów tradycyjnych, które wytworzono w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw. Przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne przygotowały trzy rodzinne firmy: Artura Zarzyckiego ze Skołatowa, Adama Węgłowskiego z Karniewa i Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nagrodzone i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych polędwiczki wędzone podsuszane, polędwica kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska, kiełbasa wiejska, słoninka skołatowska- przysmak myśliwego. Chleb wypiekany metodą tradycyjną i nagrodzony w konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” do degustacji pochodził z małych piekarni z Sochocina i z Sońska. Tradycyjne przetwory z mleka wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych przygotowały dwie firmy rodzinne: Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa i Ewy Jurzyk z gminy Zatory. Na stole znalazł się również tradycyjny olej rzepakowy i lniany Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. Surowiec len i rzepak do wytwarzania oleju pochodzi z dużego areału upraw w gospodarstwie rolnym Krzysztofa Kowalskiego. Restauracja ,,Poświętne” przygotowała żurek z białą kiełbasą, gulasz warzywny, babkę ziemniaczaną i bigos. Dodatkowo zaserwowała wartościowy pod względem zdrowotnym napój z mięty i miodu pochodzącego z pasieki Adama i Wojciecha Piotrkowskich z Żuromina przygotowała również restauracja „Poświętne”. Uczestnicy konferencji skosztowali soku jabłkowego tłoczonego w gospodarstwie sadowniczym Tomasza Bieńkowskiego. Naturalne soki jabłkowe nie poddawane są procesowi klarowania, pozostają naturalnie mętne i dzięki temu zachowują dużą ilość pektyn i wartości odżywczych. Uczestnicy konferencji poznali i posmakowali unikalnych produktów i potraw Północnego Mazowsza.
X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych
Jako pierwsi w Przeglądzie, gościnnie wystąpili laureaci z ubiegłego roku w kategorii muzyczno – wokalnej: Zespół „Zielenianki” Klub Seniora z Zielonej.
W konkursie wzięło udział 20 zespołów: 9 w kategorii muzyczno- tanecznej i 11 w kategorii muzyczno-wokalnej. Zespoły oceniało 5 osobowe jury, któremu przewodniczył Mariusz Wrzesiński - Dyrektor Państwowej Szkoły Muzycznej I Stopnia w Płońsku. Występy artystyczne skupiły wielu widzów, którzy z zaciekawieniem oglądali dawne tańce
i przysłuchiwali się znanym, ludowym melodiom. Tegoroczny poziom występów- był bardzo wysoki. Ocena zespołów wynikała z kryteriów zawartych w regulaminie konkursu. Laureatami zostali :
kategoria muzyczno-taneczna
- 1 miejsce – Zespół „Ożarowiacy” – grupa młodzieżowa
- 2 miejsce – Zespół „Marynki”,
- 3 miejsce – „Zespół „Ożarowiacy” – grupa średnia,
kategoria muzyczno-wokalna
- 1 miejsce – Grupa wokalna „RUTA”,
- 2 miejsce – Zespół „Kasztelanka”,
- 3 miejsce – Grupa wokalna „Gęśliki”.
Nagrody pieniężne w konkursie „X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych” zostały dofinansowane ze środków Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020 w ramach schematu II. Laureatom uroczyście wręczono nagrody ufundowane przez KSOW.
Uczestnikami XIV Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia, dokonać drobnych zakupów. Nie zawiedli także mieszkańcy Płońska.
Impreza dała szansę bezpośrednich rozmów mieszkańców wsi z doradcami Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału Poświętne w Płońsku, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie, Filii w Ciechanowie, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Ciechanowie i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska. Liczne i ciekawie zaaranżowane stoiska wystawiennicze zachęcały do zakupów tradycyjnych wyrobów, takich jak pieczywo, wędliny, miody czy sery. Nie brakowało ciekawych przykładów rękodzieła i sztuki ludowej, a także bogatej oferty kwiatów, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 70 wystawców.
Zapraszamy za rok!
Tekst: Danuta Bronowsk, Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
