Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Amela” - nowa marka polskich owoców

25.07.2019

Zdrowie, smak i jakość w jednym – te cechy posiada wyjątkowe jabłko marki „amela”.

Jabłka marki „amela” odznaczają się wyjątkowymi cechami zdrowej polskiej żywności. Uprawiane są zgodnie z technologią „czysty owoc” czyli nie zawierają chemicznych pozostałości środków ochrony roślin. Program ten zwany także „zero pozostałości” jest realizowany przez sadowników skupionych w Klastrze „Polska Natura”, działającym na terenie gminy Błędów, największego Sadu Europy.

                     fotografia jabłka amela - materiały źródłowe

Produkcja jabłek „amela” przebiega pod nadzorem renomowanych firm doradczych, a same jabłka „amela” kontrolowane są w certyfikowanych laboratoriach oraz potwierdzone certyfikatem Global G.A.P. lub IPO.

Jabłka brandowane marką „amela” to produkty w klasie premium lub extra (kaliber, wybarwienie, jędrność dla danych odmian według norm jakościowych UE).

Jabłka „amela” przechowuje się w nowoczesnych kontrolowanych obiektach w atmosferze beztlenowej. Sortowanie odbywa się na automatycznych liniach, sterowanych komputerowo z wykorzystaniem czujników o najnowszej technologii, które zgodnie z zapotrzebowaniem konsumentów selekcjonują jabłka „amela” na kaliber, wybarwienie, jędrność i zawartość cukru.

Dystrybutorem jabłek pod marką handlową „amela” jest Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów” koordynator Klastra „Polska Natura”.

Wartość odżywcza i lecznicza jabłek „amela”

Jabłka „amela” zawierają ok. 83% wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka. Zawierają wszystkie potrzebne w diecie witaminy i sole mineralne. Zawierają kwasy organiczne / jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy, glikolowy i inne. Zawierają cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, cynk, sód, magnez i żelazo.

Jabłka „amela” zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, E, K, PP, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, niacynę. Zawartość składników zależą od odmiany, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje zawartość cukrów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz sposób przechowania.

Jabłka „amela” na zdrowie

Jabłka „amela” odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu każdego człowieka. Oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, regulują florę bakteryjną. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się ich systematyczne przyjmowanie. Najwięcej witamin, w tym witaminy C, jest pod skórką jabłka, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką, choć każda obróbka termiczna przyczynia się do utraty witamin C i A są one przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy.

Zasadowe sole mineralne zawarte w jabłkach „amela” działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba przygotowanego na zakwasie. Jabłka w diecie mają działanie moczopędne przyczyniają się do zmniejszania obrzęku nóg, poprawę pracy wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i układ nerwowy.

Błonnik zawarty w jabłkach „amela” wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a tym samym chroni przed zaparciami. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie / kobalt, ołów / w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu i dla tego o jedzeniu jabłek „amela” powinni przede wszystkim pamiętać nałogowi palacze papierosów i ludzie pracujący w zadymionym środowisku. Błonnik ma także działanie ochronne przed rakiem jelita grubego, a oligosacharydy mają zdolność niszczenia komórek raka okrężnicy. Ponad to błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy, zmniejszając ryzyko zawału serca oraz pomaga regulować poziom cukru w organizmie człowieka.

Pestki jabłek „amela” są źródłem jodu.

Cukry i składniki mineralne występujące w jabłkach „amela” są łatwo przyswajalne. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowania kości i zębów; magnez ma działanie antyzawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Więcej informacji o jabłkach „amela” można znaleźć na stronie internetowej www.amela.pl natomiast o Klastrze „Polska Natura” na stronie www.klasterpolskanatura.pl.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009