- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Cudze chwalicie swego nie znacie”- tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza
10 października 2018 roku w Radomiu odbyło się seminarium pn. „Cudze chwalicie swego nie znacie” – tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza, którego organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Seminarium zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019.
Projekt skierowany był do właścicieli gospodarstw wytwarzających produkty tradycyjne lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności, osób zamieszkujących i prowadzących działalność na obszarach wiejskich głównie właścicieli małych gospodarstw rolnych, stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich, dzięki którym poznajemy lokalne tradycje kulinarne.
W ramach ww projektu zostało przeszkolone 52 osoby. Podczas seminarium zapoznaliśmy się z wystąpieniami wytwórców produktów lokalnych, których produkty zdobywają główne nagrody w konkursach: „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Mazowieckie Sery Zagrodowe”, czy „Sposób na Sukces”. W stoiskach swoją działalność prezentowali przedsiębiorcy, którzy posiadają produkty zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz producenci którzy prowadzą działalność przetwórczą w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa.
Gospodarstwo Elżbiety i Wojciecha Pysiaków zaprezentowało 4 produkty, które znajdują się na liście LPT.
Gospodarstwo Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich zaprezentowało 5 produktów znajdujących się na liście LPT.
Gospodarstwo sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów zaprezentowało jeden produkt, który mieści się na liście LPT.
Gospodarstwo Pasieczne Łukasza Murawskiego zaprezentowało miody, które zdobywają nagrody w różnych konkursach.
Piekarnia „Wacyn” Ewy Brzezińskiej i Andrzeja Karczewskiego zaprezentowała szeroką gamę pieczywa. Na stoisku Teresy Woźniak, właścicielki gospodarstwo agroturystycznego „Nad Plewką” mogliśmy spróbować pysznego karpia nagrodzonego tegorocznym Laurem. Stowarzyszenie „made in bończa” podzieliło się z nami pysznymi jabłkami w różnej postaci, natomiast Stowarzyszenie z Bieszkowa Górnego częstowało kapustą z grochem. Na stoiskach wystawienniczych mogliśmy także degustować sery naszych laureatów oraz posmakować oleju makowego z olejarni Niwki, zdobywcy tegorocznego Laura. Zobaczyliśmy w jaki sposób, stawiając na tradycje kulinarne, sprawdzone przepisy praktykowane od lat, kultywowanie tradycji rodzinnych, zwiększyć dochodowość gospodarstw rolnych.
Seminarium mające na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, rentowności gospodarstw i konkurencyjności wszystkich rodzajów rolnictwa we wszystkich regionach oraz promowanie innowacyjnych technologii w gospodarstwach i zrównoważonej gospodarki leśnej.
MODR Oddział Radom, jako organizator, dziękuje wszystkim uczestnikom i wykładowcom za udział w seminarium.
