- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty serowarskie w Radomiu
W dniach 4-6 września 2018 r., w ramach projektu „Przetwórstwo mleka na poziomie własnego gospodarstwa” – warsztaty serowarskie (realizacja Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014–2020), w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, przeprowadzone zostały warsztaty serowarskie dla trzech 20 osobowych grup, które przeprowadził Krzysztof Jaworski - serowar żuławski.
Uczestnicy poznawali sekrety wytwarzania serów i tworzyli własne kompozycje m.in.: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami i ser z masy parzonej. Przygotowanie sera wymagało nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również cierpliwości i dokładności. Każdy produkt smakował trochę inaczej, a wpływ na to miało mleko użyte do produkcji sera oraz enzymy i kultury bakterii, którymi zaprawiono mleko.
Zwieńczeniem warsztatów było wspólne wykonanie przez uczestników i serowara – ricotty (miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Jest to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Jej popularność nie powinna dziwić chociażby z racji cennych wartości odżywczych – ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia niż twaróg) oraz zaprezentowane zostały dwie propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego. Celem warsztatów była pomoc i przekazanie wiedzy, która może okazać się pomocna przy planowaniu i otwieraniu profesjonalnej serowni.
Organizatorzy dziękują uczestnikom i wykładowcom za udział w szkoleniu.
Tekst: Aneta Domińczak MODR Oddział Radom

Słowa kluczowe : MODR, warsztaty serowarskie