- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Cudze chwalicie swego nie znacie” - tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Radom, przystąpił do realizacji operacji „Cudze chwalicie swego nie znacie” – tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020.
W ramach ww. projektu, w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Radom, 10 października 2018 r. przeprowadzone będzie seminarium, z wystąpieniami wytwórców produktów lokalnych, których produkty zdobywają główne nagrody w konkursach: „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Mazowieckie Sery Zagrodowe” czy „Sposób na Sukces”. W stoiskach prezentowane będą produkty tych przedsiębiorców, którzy posiadają produkty z listy LPT Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz tych, którzy prowadzą działalność przetwórczą w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa:
- Gospodarstwo Elżbiety i Wojciecha Pysiaków – 4 produkty na LPT
- Gospodarstwo Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich – 5 produktów na LPT
- Gospodarstwo Pasieczne Łukasz Murawski – 1 produkt na LPT
- Gospodarstwo sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów - 1 produkt na LPT
- Stowarzyszenie „Mirowianki”
- Piekarnia „Wacyn” E. Brzezińska
- Stowarzyszenie „made in Bończa”
- Gospodarstwo agroturystyczno- rybackie T. Woźniak
Projekt skierowany jest do właścicieli gospodarstw wytwarzających produkty tradycyjne lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności, osób zamieszkujących i prowadzących działalność na obszarach wiejskich- głównie właścicieli małych gospodarstw rolnych, stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich, dzięki którym poznajemy lokalne tradycje kulinarne.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu proszone są o zgłoszenie się do doradców w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osoby bezpośrednio realizującej projekt tj.
Ewa Stanik
MODR Oddział Radom ul. Chorzowska 16/18
tel: 48 332-39-63, 48 365 02 06
email:ewa.stanik@modr.mazowsze.pl

Słowa kluczowe : MODR, produkt lokalny, produkt tradycyjny