- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z konferencji „Żywność a zdrowie człowieka - świadomy konsument”
Ponad 140 mieszkańców obszarów wiejskich, głównie kobiet, wzięło udział w konferencjach „Żywność a zdrowie człowieka - świadomy konsument”, które odbyły się 25 września br. w Płocku i 26 września w Siedlcach.
Najnowszą, fachową wiedzę w tym zakresie, przedstawili wykładowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z Katedry Dietetyki: dr hab. Dominika Głąbska i dr inż. Aleksandra Kołota oraz dr hab. Dominika Guzek z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji.
Wykłady wprowadzające na temat „Jak pokonać przeszkody w zmianie nawyków żywieniowych”, wygłosiły dietetyczki: mgr Monika Kurowska (w Siedlcach) i mgr. Anita Ciemiecka (w Płocku), które udzieliły praktycznych wskazówek w zakresie kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Program konferencji obejmował 7 godzin wykładów. Ich tematyka dotyczyła między innymi zagadnień z zakresu planowania żywienia w kontekście zdrowia człowieka, roli składu i wartości odżywczej produktów w żywieniu. Konferencje były elementem edukacji żywieniowej w ramach propagowanej polityki prozdrowotnej.
Ważnym punktem konferencji był wykład „Świadomy konsument” dotyczący informacji zamieszczanych na etykietach. Uczestnicy dowiedzieli się jak je czytać oraz poznali znaki i systemy jakości żywności. Podczas kolejnego wykładu „Wpływ żywienia na zapobieganie i leczenie chorób cywilizacyjnych”, prelegentka zwróciła szczególną uwagę na zapobieganie (przez właściwe odżywianie) występowaniu chorób dietozależnych, takich jak: nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, osteoporoza i niedokrwistość.
Konferencje zorganizowane zostały przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania Ziemi Siedleckiej, Lokalną Grupą Działania Aktywni Razem i Mazowiecką Izbą Rolniczą w ramach operacji pt. „Żywność a zdrowie człowieka - świadomy konsument”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020. Skierowane były do mieszkańców terenów wiejskich województwa mazowieckiego, w szczególności rolników, w tym prowadzących działalność agroturystyczną (turystykę wiejską, zagrody edukacyjne i gospodarstwa opiekuńcze), przedstawicieli samorządu rolniczego, LGD, KGW i organizacji pozarządowych.
Celem operacji była aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie poprawy jakości ich życia, poprzez podejmowanie działań w kierunku wykorzystania żywności wysokiej jakości w zdrowym żywieniu człowieka.
Źródło: MODR

Słowa kluczowe : MODR, nawyki żywieniowe, świadomy konsument, systemy jakości żywności