- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XII Kurpiowskie Targi Rolnicze w Ostrołęce
16 września br. po raz dwunasty Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce zorganizował Kurpiowskie Targi Rolnicze.
Otwarcia imprezy dokonali: Bogdan Bagiński - dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka, Janusz Kotowski - prezydent Ostrołęki oraz Krzysztof Parzychowski - wicestarosta powiatu ostrołęckiego.
Wystawcy zadbali o dużą różnorodność wystawianych towarów. Na targowych stoiskach można było kupić sadzonki drzew, krzewów owocowych i ozdobnych, zapoznać się z bogatą ofertą regionalnego pszczelarstwa, wyrobami sztuki ludowej i rękodzieła artystycznego. Jak co roku nie zabrakło żywności tradycyjnej, wyrobów wędliniarskich, ciast, pieczywa, herbat i ziół, wyrobów z drewna, biżuterii z kamieni i in. Bogata była oferta gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych, producentów pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych oraz firm usługowych działających w otoczeniu rolnictwa. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 50 wystawców.
Na scenie od godziny 10.00 w występach muzycznych i słowno-muzycznych swoje umiejętności zaprezentowały: kółka rolnicze „Zagajnica” z Łodzisk i „Zręczne Ręce” z Łęgu Przedmiejskiego, Koła Gospodyń Wiejskich „Stokrotki„ z Krobii, „ Chudkozionki” z Chudka, Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Jednorożca oraz „Rychtowne Babki” z Baranowa. Najmłodsi artyści z Przedszkola Samorządowego w Rzekuniu zaprezentowali się w sztuce pod nazwą „W królestwie pór roku”. Podziwiać można było również taniec towarzyski i latynoamerykański w wykonaniu Klubu Tańca Towarzyskiego FAN w Ostrołęce. W trakcie trwania imprezy przygrywała kapela kurpiowska Matyski z Czarni.
W przygotowanych przez MODR, KRUS, ARIMR stoiskach informacyjnych pracownicy udzielali fachowego doradztwa z zakresu rolnictwa. Istotnym elementem tegorocznej imprezy była degustacja potraw regionalnych i ekologicznych, konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym i kulturze regionu kurpiowskiego oraz wydany Katalog Gospodarstw Agroturystycznych i Twórców Ludowych.
Degustację potraw regionalnych i ekologicznych dla 300 osób przygotowało gospodarstwo agroturystyczne Doroty Samsel z Czarni. Stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Zapach rejbaka kurpiowskiego przyciągał do niego uczestników targów. Ponadto skosztować można było kapustę z żeberkami i kaszą, smalec z ogórkiem małosolnym, fafernuchy, wędliny swojskie, piwo kozicowe.
Publikacja w postaci Katalogu Gospodarstw Agroturystycznych i Twórców Ludowych w nakładzie 500 egzemplarzy umożliwiła zainteresowanym uczestnikom targów dokładnie poznać ciekawą ofertę wypoczynku na terenie pn.-wsch. Mazowsza oraz działających na terenie Kurpiowszczyzny twórców ludowych. Konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym i kulturze regionu kurpiowskiego był jednych z trzech konkursów odbywających się podczas Kurpiowskich Targów Rolniczych. Jego celem było kształtowanie wśród uczestników targów trwałych nawyków przyczyniających się do dbałości o stan środowiska naturalnego, propagowanie postaw i zachowań ekologicznych, rozbudzanie i pogłębianie zamiłowania oraz szacunku dla przyrody.
Komisja konkursowa według kryteriów zawartych w regulaminie konkursu wyłoniła zwycięzców:
1. miejsce – Krystyna Szkodzińska
2. miejsce – Regina Dawid
3. miejsce – Karolina Żerańska
Odbył się również konkurs na Najlepszego dojarza Kurpiowskich Targów Rolniczych, którego celem była popularyzacja starych tradycji rolniczych. Wzbudził on wiele emocji i cieszył się dużym zainteresowaniem. Zwycięzca - Kamil Rydel - w ciągu minuty wydoił 3,38 l mleka. Był to lepszy wynik niż osiągnięty w roku ubiegłym. Zwycięzca zdobył tytuł Najlepszego dojarza Kurpiowskich Targów Rolniczych, nagrodę pieniężną w wysokości 1 000 zł oraz puchar dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka.
Również Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zorganizowała konkurs wiedzy o BHP podczas pracy rolniczej pod nazwą „Pracuj bezpiecznie!”. Patronat honorowy nad imprezą sprawował wojewoda mazowiecki.
Serdeczne dziękujemy Prezydentowi Miasta Ostrołęka, Staroście Powiatu Ostrołęckiego oraz wszystkim sponsorom i wystawcom.
Do zobaczenia za rok!
Źródło: MODR

Słowa kluczowe : MODR, XII Kurpiowskie Targi Rolnicze, żywność tradycyjna, gospodarstwa agroturystyczne, twórcy ludowi