- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Smacznie, zdrowo i ludowo - relacja z Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku pielęgnując dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi, rokrocznie organizuje Jesienny Jarmark „od pola do stołu”. Trzynastą imprezę z tego cyklu, 16 września w Poświętnem otworzyli: dyrektor MODR Warszawa Pan Sławomir Piotrowski, z-ca dyrektora MODR Warszawa Pan Tomasz Skorupski i dyrektor Oddziału Poświętne w Płońsku Pan Jarosław Grabowski.
Kluczowymi wydarzeniami tegorocznego jarmarku były: konferencja dotycząca produkcji żywności na niewielką skalę i wprowadzanie jej na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji oraz IX Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych.
Konferencja
Część merytoryczną konferencji rozpoczęła dr Beata Bartodziejska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Zakład Jakości Żywności w Łodzi wykładem na temat „Wymagania dotyczące produkcji żywności tradycyjnej na niewielką skalę w gospodarstwach rolnych, systemy jakości żywności i przykłady dobrych praktyk”.
Prof.dr.hab. inż. Zbigniew J. Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie przestawił temat „Dystrybucja żywności tradycyjnej w ramach dostaw bezpośrednich, sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Zasady prowadzenia rolniczego handlu detalicznego, przykłady dobrych praktyk”.
Konferencja zakończyła się prezentacją i degustacją produktów tradycyjnych. Produkty tradycyjne zostały wytworzone w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców. Przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne przygotowały trzy rodzinne firmy: Artura Zarzyckiego z Skołatowa, Adama Węgłowskiego z Karniewa i Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nagrodzone i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych polędwiczki wędzone podsuszane, polędwica kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska, kiełbasa wiejska, słoninka skołatowska- przysmak myśliwego. Chleb wypiekany metodą tradycyjną pochodził z małych piekarni z Sochocina i z Sońska. Tradycyjne przetwory z mleka wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych przygotowały dwie firmy rodzinne: Tomasza i Elżbiety Rachockich z Turzy Małej i Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa. Na stole znalazły się również tradycyjne oleje Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. Restauracja ,,Poświętne” przygotowała żurek z białą kiełbasą, gulasz warzywny, babkę ziemniaczaną, kapustę zasmażaną, surówkę z białej kapusty i napój z mięty i miodu pochodzącego z pasieki Adama i Wojciecha Piotrkowskich z Żuromina. Uczestnicy konferencji mieli możliwość degustacji soku jabłkowego tłoczonego w gospodarstwie Tomasza Bieńkowskiego. 114 uczestników konferencji miało możliwość poznać i posmakować unikalnych produktów i potraw z Północnego Mazowsza.
IX Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych
W przeglądzie wzięło udział 14 zespołów: 8 w kategorii muzyczno-wokalnej i 6 w kategorii muzyczno-tanecznej. Zespoły oceniało 5 osobowe jury, któremu przewodniczyła Izabela Bednarczyk, zastępca dyrektora Mazowieckiego Instytutu Kultury w Warszawie. Występy artystyczne skupiły wielu widzów, którzy z zaciekawieniem oglądali dawne tańce i przysłuchiwali się znanym, ludowym melodiom. Komisja konkursowa oceniła zespoły według kryteriów zawartych w regulaminie konkursu i wyłoniła zwycięzców w poszczególnych kategoriach:
kategoria muzyczno-wokalna
- 1 miejsce – Klub Seniora „Zielenianki” z Zielonej,
- 2 miejsce – Amatorski Zespół Wokalny Seniorów Czernice Borowe,
- 3 miejsce – „Zielona Melodia” z Gruduska,
kategoria muzyczno-taneczna
- 1 miejsce – Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki”
- 2 miejsce – Zespół Folklorystyczny Kurpiowszczyzna,
- 3 miejsce – Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia”.
Uczestnikami XIII Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia. Nie zawiedli także mieszkańcy Płońska.
Impreza stwarzała także możliwość bezpośrednich rozmów z doradcami Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału Poświętne w Płońsku, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Ciechanowie i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska. Liczne i ciekawie zaaranżowane stoiska wystawiennicze zachęcały do zakupów tradycyjnych wyrobów, takich jak pieczywo, wędliny, miody czy sery. Nie brakowało ciekawych przykładów rękodzieła i sztuki ludowej, a także bogatej oferty kwiatów, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 50 wystawców.
Zapraszamy za rok!
Tekst: Danuta Bronowska
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
