Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

29.07.2010

Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie wojewódzkim dziesiątej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. 

Organizatorami konkursu w etapie wojewódzkim jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Istotne jest również poszukiwanie produktów charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Wybór laureatów konkursu odbywa się dwuetapowo, tj. na poziomie regionalnym oraz na poziomie ogólnopolskim, który zakończony zostanie wręczeniem nagrody konkursu-PERŁY. Szeroka formuła konkursu pozwala na uczestnictwo w następujących kategoriach:

• produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
• produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
• napój regionalny;
• inny produkt regionalny.

Konkurs jest bezpłatny dla uczestników na etapie regionalnym. Finaliści otrzymują uprzywilejowaną pozycję przy wyborze ofert na uczestnictwo w organizowanych bądź współorganizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego imprezach promocyjnych. Ponadto Kapituła Konkursowa spośród produktów nominowanych w regionach przyznaje nagrodę konkursu PERŁA. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbędzie się w Poznaniu w czasie targów Polagra Food we wrześniu 2010 r.

Finał regionalny dziesiątej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo zaplanowany jest na 22 sierpnia 2010 r. podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego, Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego organizowanych w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Wolę uczestnictwa w konkursie poprzez wypełnione karty zgłoszeń produktu należy przesłać na adres:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
ul. Kruczkowskiego 3, pok. 9,
00-380 Warszawa
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" najpóźniej do 13 sierpnia 2010 r.
 

Pliki do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009