- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XVII Edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw organizuje już kolejną edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych według tych samych receptur i tymi samymi metodami. Obok głównego celu istotne stało się także przygotowanie producentów tych specjałów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak również krajowym. Konkurs ma na celu również zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Konkurs ma charakter otwarty. Może przystąpić do niego każdy chętny producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, który spełnia kryteria konkursowe.
Konkurs odbywa się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursów w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Konkurs będzie odbywał się w dwóch etapach. W pierwszym etapie (regionalnym) wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Drugi etap polega na wybraniu przez Krajową Kapitułę Konkursu najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu.
Karty produktów (i potraw) zgłoszonych do konkursu w danym województwie, należy przysyłać najpóźniej na miesiąc przed finałem regionalnym do koordynatora wojewódzkiego konkursu.Terminy finałów regionalnych konkursu zostaną podane na stronie głównego organizatora po ostatecznym ustaleniu, natomiast wielki Finał odbędzie się we wrześniu 2017 w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Źródło: www.produktyregionalne.pl