Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zasady sprzedaży bezpośredniej

27.12.2016

Rolnik producentem żywności – zasady sprzedaży bezpośredniej” to temat konferencji, zorganizowanej przez MODR Oddział Bielice, która odbyła się 14 grudnia w Urzędzie Gminy w Wiskitkach

Ponad 60 uczestników z terenu powiatu żyrardowskiego, sochaczewskiego i grodziskiego, miało okazję zdobyć wiedzę dotyczącą podstawowych zasad i wymagań prawnych obowiązujących producentów żywności a szczególnie sprzedaży bezpośredniej produktów zwierzęcych z gospodarstwa rolnego. Z zaplanowanych trzech wykładów, pierwszy przeprowadziła Danuta Arcipowska z MODR w Warszawie. Przedstawiła przepisy prawa żywnościowego wspólnotowego oraz krajowego, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i kompleksowej ochrony konsumenta. Omówiła przepisy prawne w zakresie kontroli higieny żywności, obowiązujące rolników, producentów, przetwórców i sprzedawców a także zasady prawidłowego etykietowania i pakowania produktów żywnościowych. Przestrzeganie ich ma gwarantować bezpieczeństwo produktów żywnościowych na każdym etapie łańcucha produkcji i dystrybucji.

Funkcjonowanie gospodarstw z działalnością sprzedaży i dostaw bezpośrednich oraz zobowiązania podatkowe przedstawiła Urszula Milczarek z MODR Oddział Bielice. W swoim wykładzie omówiła działalność rolniczą w rozumieniu ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

Lekarz weterynarii Monika Pałyszko z Powiatowej Inspekcji Weterynarii w Żyrardowie omówiła sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego od strony praktycznego przygotowania żywności w gospodarstwach rolnych oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej.

W podsumowaniu konferencji zwrócono uwagę na zmiany w działalności prowadzonej przez rolników rejestrujących sprzedaż bezpośrednią, a także ułatwienia dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, dotyczących wyrobów sprzedawanych konsumentowi końcowemu.

Gospodarzami konferencji byli Urszula Milczarek dyrektor MODR Oddział Bielice i Franciszek Grzegorz Miastowski wójt gminy Wiskitki.

Źródło: www.modr.mazowsze.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009