Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Serowy zawrót głowy

21.12.2016

Znamy laureatów I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Wyłoniono produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Wygranej gratulowała zwycięzcom wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Konkurs

Zaplanowano go z myślą o jak najszerszym gronie producentów serów podpuszczkowych z województwa mazowieckiego. Przedsięwzięcie skierowane było do firm działających marginalnie, lokalnie i ograniczenie oraz do indywidualnych wytwórców, produkujących sery na potrzeby własne.

Konkurs wpisuje się w działania samorządu, które miały pokazać producentom mleka inne możliwości wykorzystywania surowca produkowanego w gospodarstwach. Ma to szczególne znaczenie w sytuacji pogarszających się cen skupu mleka. Własne przetwórstwo jest szansą nie tylko na zagospodarowanie surowca, ale może kreować nowe miejsca pracy, przyczyniać się do powiększenia handlowej oferty produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, w małych warsztatach wytwórczych usytuowanych w gospodarstwach rolnych. Jest to szansa na udział miejscowych produktów w zaopatrzeniu lokalnego rynku.

Idea  

To przede wszystkim promocja zagrodowego przetwórstwa mleka oraz popularyzacja serów podpuszczkowych, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Także promocja mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Organizatorem inicjatywy był Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, przy współudziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.

Kto wygrał?

Kapituła konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.

Wyniki etapu wojewódzkiego:

Przedsiębiorcy:

I miejsce: Elżbieta i Tomasz Rachoccy z Turzy Małej, gmina Lipowiec Kościelny, powiat mławski za ser turski dojrzewający minimum 4 tygodnie.

Producenci indywidualni:

I miejsce: Justyna Stefaniuk z Mostów, gmina Huszlew, powiat łosicki za ser podpuszczkowy z dodatkami,

II miejsce: Dorota Dyga z Serocka, powiat legionowski za ser podpuszczkowy z czarnuszką,

III miejsce: Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów, powiat sochaczewski za ser twardy dojrzewający,     

wyróżnienia: 

Krystyna Długokęcka z Myszyńca, powiat ostrołęcki za ser podpuszczkowy wędzony,

Katarzyna Białoskórska z Płocka za trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce.

fot. Justyna Niedzielak

fot. Justyna Niedzielak

fot. Justyna Niedzielak

fot. Justyna Niedzielak

fot. Justyna Niedzielak

Wcej zdjęć dostępnych tutaj

 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Obecnie liczy 83 podmioty sklasyfikowane w 4 kategoriach: restauracje i inne punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa oraz przetwórcy żywności. Podczas gali wręczono dyplomy i tablice z logotypem SDKM 5 nowym członkom sieci.


Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009