- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Miodobranie” w skansenie
Pobieranie miodu wprost ze znajdujących się w ulu plastrów, wirowanie miodu, degustacja różnych rodzajów słodkiego przysmaku z własnoręcznie ubitym masłem i z wiejskim chlebem – to tylko niektóre atrakcje, z jakich można było skorzystać, 4 lipca br., podczas „Miodobrania” w sierpeckim skansenie.
Jak co roku, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zorganizowało w pierwszą niedzielę lipca „Miodobranie”, będące uroczystą kontynuacją tradycji pszczelarskiej w regionie. Podczas imprezy można było skosztować miodu i poznać jego lecznicze walory. Na terenie skansenu prezentowano urządzenia służące do pobierania i odwirowywania miodu, maski ochronne, podkurzacze służące do okurzania pszczół, naczynia do przechowywania miodu oraz rozmaite rodzaje uli. W jednej z zagród przygotowano także ekspozycję muzealną pn. „Pszczelarstwo”.
Podczas uroczystości, na terenie skansenu, niczym za dawnych lat, tajniki swoich zawodów prezentowali twórcy ludowi m.in. tkaczka, hafciarka i plecionkarz. W kuźni pracował kowal, a przed karczmą przy kole zasiadł garncarz. Za pomocą kołowrotka powroźniczego kręcono powrozy, a z chrustu powstawały, cieszące się zainteresowaniem wśród dzieci, zabawki. Odbył się także kiermasz wyrobów pszczelich, akcesoriów pszczelarskich oraz potraw regionalnych.