- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza zostały wybrane.
5 grudnia w Urzędzie Gminy Przytyk Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zorganizowało konferencję podsumowującą projekt „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”, a także rozstrzygnęło konkurs na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza pn. „Produkt Doliny Radomki”.
Dziedzictwo kulinarne, to jeden z wielu obszarów, które Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” stara się rozwijać, promując produkty, przedsiębiorców, organizując konkursy na najlepsze produkty regionalne, konkursy kulinarne, a także organizując stoiska wystawiennicze na największych w kraju wydarzeniach związanych z promocją rolnictwa, produktów spożywczych – tych tradycyjnych i regionalnych. Konferencja zorganizowana przy współudziale Gminy Przytyk stanowiła podsumowanie projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas spotkania przedstawiono realizację i osiągnięcia projektu. Zaprezentowano film „Szlak Kulinarny Doliny Radomki” dostępny na stronie internetowej https://www.youtube.com/watch?v=D6ZLIyVc_-w. Omówiona została rola Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w procesie rozwoju przedsiębiorczości i produktów lokalnych i regionalnych. Swoją działalność związaną z rozwojem dziedzictwa kulinarnego przedstawili jedni z najbardziej uznanych w województwie mazowieckim, producenci produktów tradycyjnych - Łukasz Murawski z Pasieki Murawscy, Ewa Brzezińska z Piekarni Wacyn oraz Wojciech Pysiak – właściciel Gospodarstwa Rolnego, producent wielokrotnie nagradzanych wyrobów wędliniarskich.
Na zakończenie spotkania pokazaliśmy że Mazowiecka Kuźnia Smaków jest wyjątkowo smaczna – wręczając nagrody w konkursie kulinarnym na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza, gdzie wyróżniliśmy i nagrodziliśmy 16 przepysznych produktów.
Główne nagrody zostały przyznane:
- Klubowi Gospodyń Wiejskich przy Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Wieniawie za Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną
- dla Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych „Na Ludową Nutę” za Bidno porkę
-dla Koła Gospodyń Wiejskich „Zakręcone Babki” działający przy Kółku Rolniczym Janików za Gołąbki Głupie
-dla firmy GPH Karp Sp. z o.o. za Piastowskiego karpia wędzonego
-dla Pana Michała Żyły za Zakrzewską kiełbasę wiejską
- dla Stowarzyszenia „Razem dla Skrzyńska” za Pyzy z mięsem „po Skrzyńsku”
-Pani Kamili Kawińskiej za Sójkę Wrzoską
-dla Stowarzyszenia Rozwoju, Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem” za Racuchy z jabłkami
Wyróżnienia zostały przyznane:
- Zakładowi Mleczarskiemu „FigAnd” Leszek Figarski i wspólnicy, spółka jawna - za Serek Homogenizowany „Świeżuch”
- dla Żanety Szczepańskiej i Emilii Sadowskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Garus- staropolską zupę owocową
- dla Anny Sosnowskiej i Angeliki Starzyńskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Gagałuchy
- firmie „Czapla” Mateusz Czapla za Polędwice Olchową
- Pani Monice Kowalczyk za Kajmakówkę
- Pani Katarzynie Ofiarze za Pażybrodę
- dla Pani Elżbiety Rędzia za Smordinówkę – nalewkę z czarnej porzeczki
- dla Pani Doroty Rędzia za Miód Wielokwiatowy
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020