Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych

08.12.2016

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie zorganizowały I edycję „Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych”, którego celem było promowanie wyrobów mleczarskich – serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie we własnym gospodarstwie domowym.

Konkursu popularyzuje sery, jako podstawowe źródło wapnia w diecie człowieka oraz wskazuje alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach. W Oddziale Bielice I edycja Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych została przeprowadzona 1 grudnia. Do konkursu zgłoszono 17 serów z terenu gmin: Puszcza Mariańska (5), Radziejowice 6 szt., Baranów 5 szt., Iłów 1 szt. Oceny dokonano w siedzibie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Komisja w składzie: Anna Siewierska – MODR Warszawa, Danuta Arcipowska – MODR Warszawa Grażyna Jędrysiak – MODR Oddział Bielice i Aleksandra Koterwa – Chłystek – Oddział Bielice, oceniała walory smakowe, zapach, smak, estetykę wykonania serów podpuszczkowych. Różnorodność serów spowodowała, że komisja miała nie lada dylemat w prawidłowym i rzetelnym wydaniu końcowego werdyktu. Ostatecznie wyłoniono trzech laureatów konkursu i przyznano dwa wyróżnienia.

  • I miejsce dla Magdaleny Dawidek za ser typu korycińskiego;
  • II miejsce dla Sławomira Rosiaka za ser twardy dojrzewające;
  • III miejsce dla Marzeny Bednarskiej za ser z pieprzem kolorowym;

Wyróżnienia otrzymały:

  • Elżbieta Bednarska za ser z Kuklówki
  • Elżbieta Kruk za ser Lusy.

Laureaci i osoby wyróżnione wezmą dział w drugim etapie konkursu, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim w Warszawie. Życzymy powodzenia i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie serów podpuszczkowych w roku 2017.

Źródło: www.modr.mazowsze.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009