- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie zorganizowały I edycję „Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych”, którego celem było promowanie wyrobów mleczarskich – serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie we własnym gospodarstwie domowym.
Konkursu popularyzuje sery, jako podstawowe źródło wapnia w diecie człowieka oraz wskazuje alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach. W Oddziale Bielice I edycja Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych została przeprowadzona 1 grudnia. Do konkursu zgłoszono 17 serów z terenu gmin: Puszcza Mariańska (5), Radziejowice 6 szt., Baranów 5 szt., Iłów 1 szt. Oceny dokonano w siedzibie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Komisja w składzie: Anna Siewierska – MODR Warszawa, Danuta Arcipowska – MODR Warszawa Grażyna Jędrysiak – MODR Oddział Bielice i Aleksandra Koterwa – Chłystek – Oddział Bielice, oceniała walory smakowe, zapach, smak, estetykę wykonania serów podpuszczkowych. Różnorodność serów spowodowała, że komisja miała nie lada dylemat w prawidłowym i rzetelnym wydaniu końcowego werdyktu. Ostatecznie wyłoniono trzech laureatów konkursu i przyznano dwa wyróżnienia.
- I miejsce dla Magdaleny Dawidek za ser typu korycińskiego;
- II miejsce dla Sławomira Rosiaka za ser twardy dojrzewające;
- III miejsce dla Marzeny Bednarskiej za ser z pieprzem kolorowym;
Wyróżnienia otrzymały:
- Elżbieta Bednarska za ser z Kuklówki
- Elżbieta Kruk za ser Lusy.
Laureaci i osoby wyróżnione wezmą dział w drugim etapie konkursu, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim w Warszawie. Życzymy powodzenia i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie serów podpuszczkowych w roku 2017.
Źródło: www.modr.mazowsze.pl