- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja o żywności, żywieniu i zdrowiu
W siedzibie MODR Oddział Siedlce odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tym razem jej tematem była żywność, żywienie i zdrowie, a spotkanie połączono z realizacją I Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych.
Na sali zgromadziła się liczna grupa kobiet: przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, wytwórczynie produktów tradycyjnych (głównie przetworów mlecznych), właścicielki gospodarstw agroturystycznych oraz panie aktywnie działające na rzecz przedsiębiorczości na wschodnim Mazowszu. Po oficjalnym rozpoczęciu konferencji przez Marka Niewęgłowskiego - dyrektora MODR Oddział Siedlce, część merytoryczną poprowadziła Maria Sudnik - kierownik Zespołu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki.
Wykład wprowadzający na temat Żywność tradycyjna w diecie człowieka wygłosiła prof. nzw. dr hab. Katarzyna Antosik z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). Omówiła ona wartość odżywczą wybranych produktów tradycyjnych, a swoją prelekcję zakończyła stwierdzeniem: „Bardziej ufam krowie, niż chemikowi”.
Następny wykład zatytułowany Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne – wygłosiła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcin - Nieczyporuk z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). W interesujący sposób przedstawiła fakty i mity dotyczące spożycia mięsa, zwracając szczególną uwagę na skutki jego obróbki termicznej - smażenie, wędzenie, grillowanie czy pieczenie na ruszcie - powodujące powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków.
Istotną częścią obrad była prezentacja dobrych praktyk. Przykłady przedsiębiorczości kobiet wiejskich przedstawiły: Małgorzata Elis z Pilawy i Elżbieta Łęczycka z Białek (gm. Siedlce). Małgorzata Elis podzieliła się doświadczeniami zdobytymi podczas zakładania i prowadzenia własnej firmy „Wędliny domowe”, funkcjonującej w oparciu o działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.
Natomiast Elżbieta Łęczycka omówiła bardzo bogatą i interesującą działalność kobiet w Białkach pracujących w ramach Stowarzyszenia Aktywności Lokalnej Białki, która może być przykładem dla wielu innych mieszkańców wsi .
Więcej informacji na stronie: www.modr.mazowsze.pl