Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konferencja o żywności, żywieniu i zdrowiu

18.11.2016

W siedzibie MODR Oddział Siedlce odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tym razem jej tematem była żywność, żywienie i zdrowie, a spotkanie połączono z realizacją I Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych.

Na sali zgromadziła się liczna grupa kobiet: przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, wytwórczynie produktów tradycyjnych (głównie przetworów mlecznych), właścicielki gospodarstw agroturystycznych oraz panie aktywnie działające na rzecz przedsiębiorczości na wschodnim Mazowszu. Po oficjalnym rozpoczęciu konferencji przez Marka Niewęgłowskiego - dyrektora MODR Oddział Siedlce, część merytoryczną poprowadziła Maria Sudnik - kierownik Zespołu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki.

Wykład wprowadzający na temat Żywność tradycyjna w diecie człowieka wygłosiła prof. nzw. dr hab. Katarzyna Antosik z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). Omówiła ona wartość odżywczą wybranych produktów tradycyjnych, a swoją prelekcję zakończyła stwierdzeniem: „Bardziej ufam krowie, niż chemikowi”.

Następny wykład zatytułowany Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne – wygłosiła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcin - Nieczyporuk z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). W interesujący sposób przedstawiła fakty i mity dotyczące spożycia mięsa, zwracając szczególną uwagę na skutki jego obróbki termicznej - smażenie, wędzenie, grillowanie czy pieczenie na ruszcie - powodujące powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków.

Istotną częścią obrad była prezentacja dobrych praktyk. Przykłady przedsiębiorczości kobiet wiejskich przedstawiły: Małgorzata Elis z Pilawy i Elżbieta Łęczycka z Białek (gm. Siedlce). Małgorzata Elis podzieliła się doświadczeniami zdobytymi podczas zakładania i prowadzenia własnej firmy „Wędliny domowe”, funkcjonującej w oparciu o działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.

Natomiast Elżbieta Łęczycka omówiła bardzo bogatą i interesującą działalność kobiet w Białkach pracujących w ramach Stowarzyszenia Aktywności Lokalnej Białki, która może być przykładem dla wielu innych mieszkańców wsi .

Więcej informacji na stronie: www.modr.mazowsze.pl

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009