- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o produkty regionalne, lokalne i tradycyjne - podsumowanie kolejnych szkoleń
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w ostatnich dniach zorganizowało kolejne szkolenia przeprowadzone w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”.
12 października w Kozienicach oraz 13 października w Zakrzewie zaprezentowane zostały zagadnienia związane obszarami tematycznymi: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości. Szkolenia te zostały poprowadzone przez Panią Izabellę Byszewską i Pana Jana Zwolińskiego, doświadczonych praktyków i teoretyków, którzy od kilkunastu lat kierują Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego – jedną z najważniejszych instytucji związanych z promocją i budową silnego wizerunku i marki produktów tradycyjnych i regionalnych w Polsce. Prowadzący w swoich wystąpieniach przedstawili nie tylko zakres tematyczny szkolenia, ale wskazali też „dobre praktyki” w ramach których zaprezentowali polskich rolników, producentów, którzy w oparciu o produkcję tradycyjnej polskiej żywności rozwijają prężnie swoje gospodarstwa rolne, agroturystyczne, zakładają przetwórnie i firmy zajmujące się wytwarzaniem produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych – na które zainteresowanie stale wzrasta. Spotkania te miały charakter specjalistyczny i uczestniczyli w nich w przeważającej ilości producenci produktów regionalnych z branży piekarniczych, hotelarskich, pszczelarskich jak również przedstawiciele organizacji pozarządowych i kół gospodyń wiejskich.
Kolejne spotkanie szkoleniowe zostało zorganizowane w dniu 17 października 2016 r. w Przytyku poświęcone zostało dwóm zagadnieniom: Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości. Z uwagi na wybór miejsca szkolenia, czyli gminy Przytyk, w której to ponad 30 lat temu ulokowano pierwsze uprawy papryki w naszym kraju, a obecnie miejsce to wraz z okolicznymi gminami nazywane jest „paprykowym zagłębiem” – w szkoleniu udział wzięli przede wszystkim rolnicy i producenci tego smacznego warzywa, oraz przedstawiciele stowarzyszeń związanych z promocją dziedzictwa kulinarnego i kulturowego oraz przedsiębiorcy.
Spotkanie poprowadził Pan Jan Zwoliński – przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, drugim prelegentem był Pan Wojciech Jabłoński - Wiceprezes Związku Pracodawców Warszawy i Mazowsza, członek Mazowieckiej Rady Innowacyjnej, ekspert posiadający bogate doświadczenie w prowadzeniu i zarządzaniu organizacjami gospodarczymi w tym osobami prawnymi, który podczas spotkania przekazał informację na temat budowy silnej marki produktów tradycyjnych, wskazał producentom w jaki sposób kształtować marketing firmy, tworzyć reklamę w procesie budowy własnej marki produktów.
Szkolenia współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.