Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o produkty regionalne, lokalne i tradycyjne - podsumowanie kolejnych szkoleń

18.10.2016

Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w ostatnich dniach zorganizowało  kolejne szkolenia przeprowadzone w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”.

12 października w Kozienicach oraz 13 października w Zakrzewie zaprezentowane zostały zagadnienia związane obszarami tematycznymi: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości. Szkolenia te zostały poprowadzone przez Panią Izabellę Byszewską i Pana Jana Zwolińskiego, doświadczonych praktyków i teoretyków, którzy od kilkunastu lat kierują Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego – jedną z najważniejszych instytucji związanych z promocją i budową silnego wizerunku i marki produktów tradycyjnych i regionalnych w Polsce. Prowadzący w swoich wystąpieniach przedstawili nie tylko zakres tematyczny szkolenia, ale wskazali też „dobre praktyki” w ramach których zaprezentowali polskich rolników, producentów, którzy w oparciu o produkcję tradycyjnej polskiej żywności rozwijają prężnie swoje gospodarstwa rolne, agroturystyczne, zakładają przetwórnie i firmy zajmujące się wytwarzaniem produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych – na które zainteresowanie stale wzrasta. Spotkania te miały charakter specjalistyczny i uczestniczyli w nich w przeważającej ilości producenci produktów regionalnych z branży piekarniczych, hotelarskich, pszczelarskich jak również przedstawiciele organizacji pozarządowych i kół gospodyń wiejskich.

Kolejne spotkanie szkoleniowe zostało zorganizowane w dniu 17 października 2016 r. w Przytyku poświęcone zostało dwóm zagadnieniom: Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości. Z uwagi na wybór miejsca szkolenia, czyli gminy Przytyk, w której to ponad 30 lat temu ulokowano pierwsze uprawy papryki w naszym kraju, a obecnie miejsce to wraz z okolicznymi gminami nazywane jest „paprykowym zagłębiem” – w szkoleniu udział wzięli przede wszystkim rolnicy i producenci tego smacznego warzywa, oraz przedstawiciele stowarzyszeń związanych z promocją dziedzictwa kulinarnego i kulturowego oraz przedsiębiorcy.

Spotkanie poprowadził Pan Jan Zwoliński – przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i  Lokalnego, drugim prelegentem był Pan Wojciech Jabłoński - Wiceprezes Związku Pracodawców Warszawy i Mazowsza, członek Mazowieckiej Rady Innowacyjnej, ekspert posiadający bogate doświadczenie w prowadzeniu i zarządzaniu organizacjami gospodarczymi w tym osobami prawnymi,  który podczas spotkania przekazał informację na temat budowy silnej marki produktów tradycyjnych, wskazał producentom w jaki sposób kształtować marketing firmy, tworzyć reklamę w procesie budowy własnej marki produktów.


Szkolenia współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009