- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XIV Warszawskie Święto Chleba już za nami
Warszawiacy i turyści tłumnie przybyli w ubiegłą niedzielę na Rynek Nowego Miasta, aby wziąć udział w XIV Warszawskim Święcie Chleba.
Tych niezdecydowanych z pewnością zachęcił do wzięcia udziału w Święcie dwie rzeczy: piękna pogoda i korowód dożynkowy, który przeszedł spod Centralnej Biblioteki Rolniczej na Nowy Rynek. Wielobarwne stroje ludowe, przyśpiewki towarzyszące dożynkom i skoczne dźwięki muzyki wzbudzały ogromne zainteresowanie spacerowiczów na Trakcie Królewskim.
Obchody Święta Chleba rozpoczęły się uroczystą Mszą Świętą w Kościele Św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu, podczas której poświęcone zostały tradycyjne chleby obrzędowe przygotowane przez piekarzy z Warszawskiego Cechu i Spółdzielni Piekarsko – Ciastkarskiej. Po nabożeństwie, na Rynek Nowego Miasta ruszył kolorowy korowód wieńców i chlebów dożynkowych. Tam nastąpiło uroczyste otwarcie Święta oraz wręczenie chlebów dożynkowych współorganizatorom „warszawskich dożynek”.
Na Rynku Nowego Miasta do wspólnej zabawy zachęcały występy kapel i zespołów ludowych -Młodych Kurpi,Krasnego, Przepióreczki, Skowronków, Praskich Małmazyj, Karniewiaków i Magii. Gościem specjalnym był zespół „Vecordia”, który w swoich utworach łączy tradycję muzyki ludowej z nowoczesnym brzmieniem.
Jednocześnie odbywał się kiermasz pieczywa najlepszych mistrzów piekarstwa. Bogactwo prezentowanych wypieków - od słodkich bułeczek po bochny chleba razowego pieczonego na chrzanowych liściach - wprawiało w zdumienie tych, którzy wzięli udział w Święcie. Można też było obejrzeć i kupić wyroby twórców ludowych z Mazowsza, Podlasia, ale i innych regionów kraju takie jak rzeźby, zabawki, ptaszki, hafty łowickie, wycinanki czy ceramikę. Nie zabrakło także tradycyjnych produktów spożywczych: miodów, wędlin, przetworów owocowych, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi. Dzieci brały udział w warsztatach lepienia figurek z ciasta chlebowego w stoisku SPC i zabawie w prześmieszne malowanie buziek w stoisku Cechu Piekarzy Warszawskich. Rodzinnie można było wziąć udział w warsztatach lania świec z wosku, garncarskich i pokazach dmuchania wazonów ze szkła oraz wyplatania koszyków ze słomy.Rodzinnie można było także spróbować tradycyjnych przysmaków kuchni regionalnych takich jak pierogi, bigos czy pierekaczewniki.
Głównym organizatorem Święta była Centralna Biblioteka Rolnicza im. Michała Oczapowskiego a współorganizatorami: Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, Polskie Młyny S.A., Praska Giełda Spożywcza, Państwowe Muzeum Etnograficzne oraz Fundacja „Moje Wojenne Dzieciństwo”.
Wiecej informacji na: www.cbr.edu.pl
XIV Warszawskie Święto Chleba współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.