- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Festiwal ziemniaka
Od dawnych czasów warzywo to króluje na polskim stole, a jego wykopki zwiastują początek jesieni. O tym, jak wiele smacznych potraw można przygotować z ziemniaków w roli głównej, można było przekonać się w Muzeum Wsi Radomskiej podczas konkursu na „Potrawę regionalną z ziemniaków”.
Rywalizacja
Przystąpiło do niej 12 kół gospodyń wiejskich, zespołów ludowych oraz stowarzyszeń, działających na terenie regionu radomskiego. Każdy z zespołów przygotował jedną potrawę, w oparciu o tradycyjne przepisy:
- Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu – kapustę kartoflaną
- Zespół Ludowy „Bartodziejaki” z Bartodziejów – pierogi z ziemniaków
- Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice” z Bieniędzic – „Bidno porkę”
- Koło Gospodyń Wiejskich z Wojsławic – chleb z ziemniaków na liściu chrzanowym
- Koło Gospodyń Wiejskich z Maruszowa Machały – pyzy ziemniaczane z nadzieniem serowym i kwaśną śmietaną
- Zespół Ludowy „Raz na ludowo” z Lesiowa – ziemniaki w talarkach ze zsiadłym mlekiem
- Zespół Ludowy „Chomentowianki” z Chomentowa – „Porkę”
- Zespół Ludowy „Zdziechowianki” ze Zdziechowa – pyzy w śmietanie
- Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali – „Zawijańca”
- Stowarzyszenie „Nasza Wieś Józefów” – „Porkę odsmażaną z mlekiem”
- Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Wielkiej – „Parzybrodę”
- Zespół Ludowy „Zaborowianki” z Zaborowia – „Gołego”.
Komisji konkursowej przewodniczył Karol Okrasa – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, m.in. „Kuchnia z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” i „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, autor książki pt. „Gotuj z Okrasą”. Degustując dania z ziemniaków podkreślił ich wyjątkowe walory smakowe oraz wygląd i sposób podania nawiązujący do tradycji regionu.
Laureaci konkursu
Na podium stanęli:
- I miejsce – Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu
- II miejsce – Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice”
- III miejsce – Zespół Ludowy „Zdziechowianki” .
Bonusem dla zwycięskiego zespołu, poza nagrodą rzeczową, jest udział w programie telewizyjnym Karola Okrasy pt. „Okrasa łamie przepisy”.
Wyróżnienia otrzmali: Klub Seniora dzialający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali oraz Zespół Ludowy „Chomentowianki”.
Źrodło: www.mazovia.pl