- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Mazowsze Pachnące Papryką”
Tak brzmiało tegoroczne hasło stoiska Samorządu Województwa Mazowieckiego na poznańskich Targach Smaki Regionów (24-27 września br). Zostało przygotowane wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Razem dla Radomki”, a za serwowane potrawy z papryki odpowiedzialne było Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu.
Stoisko
Mazowiecka ekspozycja postawiła tym razem na „Paprykę Przytycką”, jako jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów rolniczych w województwie. Promowano producentów papryki z regionu radomskiego oraz wytwórców przetworów regionalnych i tradycyjnych. Nie zabrakło pokazu kulinarnego oraz degustacji smakołyków, m.in. leczo z papryki. Swoje wyroby prezentowały także: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Grodzisk Mazowiecki, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy z Siedlec, firma Eterno oraz Gospodarstwo Krzysztofa Kowalskiego. W niedzielę do wspólnej zabawy gości stoiska zapraszał zespół folklorystyczny „Wieniawa”.
Trofea
Podczas targów wręczono Nagrody Perła 2016 w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się reprezentanci Mazowsza –Tomasz Rachocki – Turska Dolina Mini Mleczarnia oraz Restauracja Kugiel z Ostrołęki. Dodatkowo, nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymała Anna Szpura ze Starej Kornicy.
W konkursie o Złoty Medal Targów tryumfowały firma KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk – za Powidła śliwkowe bez cukru oraz Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego – za Nalewkę tarninową. Firma Eterno, jako jedyna z Mazowsza, odebrała nagrodę w konkursie Polski Producent Żywności.
Wsparcie finansowe
Udział Samorządu Województwa Mazowieckiego na Tragach Smaki Regionów został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Więcej informacji na stronie: www.razemdlaradomki.pl