- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Szlakiem najbardziej znanego produktu regionalnego”-relacja z wizyty studynej
W dniach 23-25 września 2016 r. odbyła się wizyta studyjna do Małopolski pt. „Szlakiem najbardziej znanego produktu regionalnego” . W wyjeździe wzięło udział 50-ciu beneficjentów w ramach realizacji operacji „Konie, łosie, kajaki i czosnowskie przysmaki”.
Uczestnikami wizyty studyjnej byli przedstawiciele branży turystycznej, lokalni wytwórcy produktów opartych na tradycyjnej recepturze oraz reprezentanci organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich, LGD.
Pierwszym punktem programu w dniu 23 września 2016 r. była wizyta w certyfikowanej masarni produkującej kiełbasę lisiecką, produktu regionalnego chronionego przez UE. Właściciel zakładu przedstawił technologię przygotowania wędlin według tradycyjnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Omówił profil produkcji wędlin, specyfikę przedsiębiorstwa opartego na rodzinnej tradycji, proces technologiczny, znaki jakości, jakie zdobyły wędliny ( Top Produkt, Super Marka, AGRO Polska, Teraz Polska, Jakość Tradycja, Produkt Bezglutenowy).
24 września 2016 r. grupa pojechała do bacówki w Kuźnicach. Baca ubrany w tradycyjny strój góralski wraz z juhasami omówił i zaprezentował etapy przygotowania oscypków, wykorzystując tradycyjne góralskie metody: klaganie, bundz, bryndza, oscypek, żętyca. Przedstawił sposób wędzenia serów, ponadto pokazał tradycyjne góralskie sprzęty do wyrabiania serów (m.in. ferula, puciera, czerpak) oraz omówił historię wyrabiania serów na Podhalu (Serowarstwo górskie jako żywa sztuka).
25 września 2016r. uczestnicy wyjazdu pojechali do Koniakowa, do Centrum Produktu Lokalnego, będącego swoistym podsumowaniem operacji. Spotkanie rozpoczęło się od zwiedzenia obiektów Centrum, a następnie prezentacji w czystej góralszczyźnie genezy powstania Centrum Produktu Lokalnego, regionalnych dań z baraniny i jagnięciny, serów. Góralka prowadząca spotkanie odpowiadała na pytania dyskutantów, odnosząc się jednocześnie do zgormadzonych w centrum góralskich sprzętów, starych ludowych narządzi, ubioru czy metod wytwarzania regionalnych potraw. Po degustacji beneficjenci dowiedzieli się, jak profesjonalnie promować swoje bogactwo kulinarne, kulturalne oparte na tradycji ludowej.
Wyjazd studyjny współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.