Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

O dziedzictwie kulinarnym w Oslo

06.09.2016

Stolica Norwegii gościła uczestników Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest województwo mazowieckie. Spotkanie było okazją do wymiany uwag, pomysłów i doświadczeń.

Podczas dwudniowego spotkania koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych przedsiębiorców z 6 państw (Turcji, Norwegii, Chorwacji,  Niemiec, Szwecji, Polski) dyskutowali nad sposobami wzmocnienia marketingowej skuteczności sieci oraz możliwościami pozyskiwania funduszy na poszerzenie działalności. Omówiono także zeszłoroczny i przyszły budżet.

Województwo mazowieckie, oprócz przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, reprezentowała grupa mazowieckich przedsiębiorców: Bożena Polak-Stojanova oraz Małgorzata Borkowska – restauracja i sklep „Zaścianek Polski” z Siedlec, Zbigniew Durajczyk – „Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk” ze wsi Cieciszew, gmina Konstancin-Jeziorna oraz Ksenia Majewska – „Nalewki staropolskie” z Warszawy.

Podczas wizyt studyjnych odwiedzono podmioty z regionu Oslofjord działające w sieci: restaurację i browar Kringler, sklep ze zdrową żywnością położony na terenie szkoły rolniczej (liceum) oraz farmy Gårdsbutikken Beite i Grøndalen gård (hodowla krów, świń), gdzie wytwarzany jest popularny w Norwegii ser Nýr. Zrzeszone w sieci restauracje – Gamle Tårnhuset, Gamle Raadhus czy Brasserie Paleo na co dzień serwują dania przyrządzone z produktów dostarczonych przez lokalnych producentów żywności.  Organizują też spotkania typu „poznaj rolnika”, w trakcie których gospodarze opowiadają o serwowanych produktach.  


Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Oslo współfinansowano  ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009