- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
O dziedzictwie kulinarnym w Oslo
Stolica Norwegii gościła uczestników Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest województwo mazowieckie. Spotkanie było okazją do wymiany uwag, pomysłów i doświadczeń.
Podczas dwudniowego spotkania koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych przedsiębiorców z 6 państw (Turcji, Norwegii, Chorwacji, Niemiec, Szwecji, Polski) dyskutowali nad sposobami wzmocnienia marketingowej skuteczności sieci oraz możliwościami pozyskiwania funduszy na poszerzenie działalności. Omówiono także zeszłoroczny i przyszły budżet.
Województwo mazowieckie, oprócz przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, reprezentowała grupa mazowieckich przedsiębiorców: Bożena Polak-Stojanova oraz Małgorzata Borkowska – restauracja i sklep „Zaścianek Polski” z Siedlec, Zbigniew Durajczyk – „Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk” ze wsi Cieciszew, gmina Konstancin-Jeziorna oraz Ksenia Majewska – „Nalewki staropolskie” z Warszawy.
Podczas wizyt studyjnych odwiedzono podmioty z regionu Oslofjord działające w sieci: restaurację i browar Kringler, sklep ze zdrową żywnością położony na terenie szkoły rolniczej (liceum) oraz farmy Gårdsbutikken Beite i Grøndalen gård (hodowla krów, świń), gdzie wytwarzany jest popularny w Norwegii ser Nýr. Zrzeszone w sieci restauracje – Gamle Tårnhuset, Gamle Raadhus czy Brasserie Paleo na co dzień serwują dania przyrządzone z produktów dostarczonych przez lokalnych producentów żywności. Organizują też spotkania typu „poznaj rolnika”, w trakcie których gospodarze opowiadają o serwowanych produktach.
Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Oslo współfinansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.