- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja Naukowa nt. „Proekologiczna uprawa warzyw - problemy i perspektywy”
W dniach 24-25 czerwca 2010 r. pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przy wsparciu finansowym Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Mazowieckiego odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa nt. „Proekologiczna uprawa warzyw - problemy i perspektywy”, której organizatorem była Katedra Warzywnictwa Wydziału Przyrodniczego Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Otwarcia konferencji dokonał JM Rektor Akademii Podlaskiej prof. dr hab. Antoni Jówko.
W konferencji wzięło udział 95 specjalistów ze wszystkich ośrodków naukowo - badawczych prowadzących prace badawcze z zakresu warzywnictwa. Pani Dyrektor Biura Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – dr inż. Anita Szczykutowicz odczytała okolicznościowy adres skierowany przez Pana Ministra dr inż. Marka Sawickiego do uczestników konferencji, a następnie przedstawiła zadania realizowane w ramach programu „Poznaj Dobrą Żywność” mającego na celu promocję polskich produktów żywnościowych najwyższej jakości.
Konferencja była współfinansowana ze środków będących w dyspozycji Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Mazowieckiego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Pomoc Techniczna, Schemat III Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
W ramach obrad przedstawiono 4 referaty dotyczące zagadnień z zakresu:
- mulczowania gleby roślinami okrywowymi,
- ekologicznej roli grzybów,
- nawożenia pomidora w uprawach hydroponicznych i aeroponicznych,
- uprawy cebuli zimującej pod włókniną biodegradowalną.
Po każdym z referatów prelegentom zadawano liczne pytania. Na zakończenie sesji referatowej wywiązała się dyskusja nad uprawą warzyw i grzybów jadalnych metodami przyjaznymi dla środowiska naturalnego.
W drugim dniu konferencji uczestnicy zwiedzili Przedsiębiorstwo Handlowo Produkcyjne Unikost Sp. j. w Gołąbku zajmujące się produkcją podłoża do uprawy pieczarki oraz pieczarkarnię Jakuba Sztandery w miejscowości Czerniejew. Panel wyjazdowy stworzył możliwość zapoznania się z technologiami produkcji podłoża i metodami uprawy pieczarki stosowanymi w tych przedsiębiorstwach. Uczestnicy konferencji podzielili się wiedzą i wymienili doświadczenia z osobami odpowiedzialnymi za jakości produkcji w obu firmach.