Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Produkt tradycyjny wizytówką Mazowsza

24.06.2010

23 czerwca br., w siedzibie urzędu marszałkowskiego odbyła się konferencja pn. „Produkt tradycyjny i regionalny szansą promocji regionu”. Spotkanie było okazją, by zaprezentować strategię działania w tym zakresie oraz unijne przykłady takich przedsięwzięć.

Konferencję rozpoczął wicemarszałek Ludwik Rakowski, który zwrócił uwagę na rosnące zainteresowanie konsumentów produktami, stanowiącymi alternatywę dla spożywanych na co dzień produktów oferowanych przez przemysł spożywczy. Produkt tradycyjny, zdaniem marszałka, daje możliwość aktywizowania zawodowego środowisk rolniczych poprzez tworzenie nowych miejsc pracy, związanych z rozwojem, wytwarzaniem i dystrybucją oferowanych produktów tradycyjnych. Dlatego warto inwestować w tę gałąź branży spożywczej.

Podczas spotkania zaprezentowano m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające, chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem oraz naturalny sok jabłkowy – produkty wytwarzane w oparciu o miejscowe zasoby surowcowe ze szczególnym uwzględnieniem ras i odmian tradycyjnych, których zachowanie lub odtworzenie służy utrzymaniu, bardzo zagrożonej dzisiaj, bioróżnorodności.

Poruszono także kwestię bogactwa kulinarnego poszczególnych regionów naszego kraju, zasygnalizowano potrzebę popularyzacji produktów regionalnych i tradycyjnych oraz konieczność ich certyfikacji.

Uczestnicy konferencji mieli możliwość degustacji potraw oraz produktów tradycyjnych prezentowanych przez producentów. Wszystkie specjały przygotowane zostały według starych receptur, bez dodatku chemii spożywczej.

Konferencja adresowana była do producentów rolnych, rolników ekologicznych, przetwórców, handlowców, przedstawicieli mazowieckich jednostek samorządu, doradców rolniczych oraz mieszkańców terenów wiejskich.

link do zdjęć z imprezy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009