- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XVII Mazowieckie Dni Rolnictwa za nami
W dniach 11 i 12 czerwca 2016 r. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku odbyły się XVII Mazowieckie Dni Rolnictwa połączone z VIII Mazowiecką Wystawą Zwierząt Hodowlanych. Targi zgromadziły tysiące zwiedzających, nie tylko rolników z rodzinami, ale także mieszkańców miast i miasteczek z całego Mazowsza.
Jak co roku na placu wystawowym zajmującym 3 ha przygotowano interesującą wystawę zwierząt, maszyn, sprzętu i urządzeń do produkcji rolnej. Uczestnicy zainteresowani uprawami roślin rolniczych otrzymali bezpłatnie egzemplarze „Przewodnika po polu doświadczalnym”, który opracowali pracownicy Oddziału Poświętne MODR. Podczas XVII MDR odbyła się prezentacja potraw i produktów tradycyjnych połączona z degustacją. Zaprezentowano produkty wytwarzane metodą tradycyjną, niezmienioną od ponad 25 lat, z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw rolnych. Produkty i potrawy przeznaczone do degustacji były wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych, głównie: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i „O Laur Marszałka”.
Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa można było odwiedzić również stoisko promocyjne pn. „Smaki Gołotczyzny” zorganizowane przez: EUROPEA Polska i Zespół Szkół CKR w Gołotczyźnie. Stoisko przygotowali uczniowie technikum żywienia i innych zawodów pod kierunkiem nauczycieli. W części kulinarnej goście stoiska degustowali tradycyjne wypieki i wyroby inspirowane starymi, tradycyjnymi przepisami. Goście stoiska mogli zapytać o wybrane receptury, poznać składniki czy nawet wymienić się własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Przygotowane produkty i oprawa stoiska promowała tradycje i dziedzictwo kulturowe wsi mazowieckiej.
W czasie XVII MDR odbyła się konferencja pt. „Postęp technologiczny i hodowlany w rolnictwie”, którą poprowadzili przedstawiciele Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach oraz Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa IUNG-PIB w Puławach. Naukowcy przedstawili m.in.: przykłady innowacji w rolnictwie, kierunki badań IUNG-PIB w Puławach oraz propozycje transferu wiedzy i innowacji do praktyki. Konferencja zgromadziła 100 uczestników.
Bardzo atrakcyjny dla widzów i uczestników okazał się VI Turniej Ekologiczny. Konkurs składał się z 3 etapów i obejmował rozgrywki sprawnościowo-intelektualne. W turnieju wzięło udział 10 drużyn. Komisja oceniła poszczególne konkurencje i ustaliła kolejność miejsc w konkursie. Za udział
w turnieju wszystkie drużyny zostały uhonorowane nagrodami rzeczowymi zakupionymi ze środków KSOW w Województwie Mazowieckim. Tegoroczna edycja Turnieju Ekologicznego cieszyła się dużą popularnością.
Podczas MDR rozstrzygnięto również XVI edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. W kategorii Produkt wpłynęło 60 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 4 drużyny. Ostatecznie komisje w obu kategoriach miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się głęboką tradycją zakorzenioną w kulturze regionu. Spośród dostarczonych potraw i produktów komisja nagrodziła 12 i przyznała 8 wyróżnień. Produkty zwycięskie to: kaszanka gryczana, ser kozi gospodyni Anny, miód nektarowy wiśniowy oraz faceliowy, galaretka z czarnej porzeczki, chleb pełnoziarnisty, buła drożdżowa z kruszonką, ciastka z maszynki ze skwarkami, laleczki odpustowe, lemoniada mniszkowa, leśna jeżynówka, piwgwówka i twarogowe kopytniaki. W kategorii gastronomia zwyciężyła Restauracja Kugiel z Ostrołęki, która przygotowała Kurpiowską zupę kurkową oraz Kugiel z żeberkiem. Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” 3 produkty: Ser turski z Turskiej Doliny, Nalewkę nadbużańską mirabelkę Pani Ewy Mitowskiej oraz Olej rzepakowy tłoczony na zimno Pana Krzysztofa Kowalskiego.