Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

XVII Mazowieckie Dni Rolnictwa za nami

16.06.2016

W dniach 11 i 12 czerwca 2016 r. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku odbyły się XVII Mazowieckie Dni Rolnictwa połączone z VIII Mazowiecką Wystawą Zwierząt Hodowlanych. Targi zgromadziły tysiące zwiedzających, nie tylko rolników z rodzinami, ale także mieszkańców miast i miasteczek z całego Mazowsza.

    Jak co roku na placu wystawowym zajmującym 3 ha przygotowano interesującą wystawę zwierząt, maszyn, sprzętu i urządzeń do produkcji rolnej. Uczestnicy zainteresowani uprawami roślin rolniczych otrzymali bezpłatnie egzemplarze „Przewodnika po polu doświadczalnym”, który opracowali pracownicy Oddziału Poświętne MODR. Podczas XVII MDR odbyła się prezentacja potraw i produktów tradycyjnych połączona z degustacją. Zaprezentowano produkty wytwarzane metodą tradycyjną, niezmienioną od ponad 25 lat, z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw rolnych. Produkty i potrawy przeznaczone do degustacji były wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych, głównie: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i „O Laur Marszałka”.

    Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa można było odwiedzić również stoisko promocyjne pn. „Smaki Gołotczyzny” zorganizowane przez: EUROPEA Polska i Zespół Szkół CKR w Gołotczyźnie. Stoisko przygotowali uczniowie technikum żywienia i innych zawodów pod kierunkiem nauczycieli. W części kulinarnej goście stoiska degustowali tradycyjne wypieki i wyroby inspirowane starymi, tradycyjnymi przepisami. Goście stoiska mogli zapytać o wybrane receptury, poznać składniki czy nawet wymienić się własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Przygotowane produkty i oprawa stoiska promowała tradycje i dziedzictwo kulturowe wsi mazowieckiej.

    W czasie XVII MDR odbyła się konferencja pt. „Postęp technologiczny i hodowlany w rolnictwie”, którą poprowadzili przedstawiciele Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach oraz Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa IUNG-PIB w Puławach. Naukowcy przedstawili m.in.: przykłady innowacji w rolnictwie, kierunki badań IUNG-PIB w Puławach oraz propozycje transferu wiedzy i innowacji  do praktyki. Konferencja zgromadziła 100 uczestników.  

    Bardzo atrakcyjny dla widzów i uczestników okazał się VI Turniej Ekologiczny. Konkurs składał się z 3 etapów i obejmował rozgrywki sprawnościowo-intelektualne. W turnieju wzięło udział 10 drużyn. Komisja oceniła poszczególne konkurencje i ustaliła kolejność miejsc w konkursie. Za udział
w turnieju wszystkie drużyny zostały uhonorowane nagrodami rzeczowymi zakupionymi  ze środków KSOW w Województwie Mazowieckim. Tegoroczna edycja Turnieju Ekologicznego cieszyła się dużą popularnością.

    Podczas MDR rozstrzygnięto również  XVI edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. W kategorii Produkt wpłynęło 60 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 4 drużyny. Ostatecznie komisje w obu kategoriach miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się głęboką tradycją zakorzenioną w kulturze regionu. Spośród dostarczonych potraw i produktów komisja nagrodziła 12 i przyznała 8 wyróżnień. Produkty zwycięskie to: kaszanka gryczana, ser kozi gospodyni Anny, miód nektarowy wiśniowy oraz faceliowy, galaretka z czarnej porzeczki, chleb pełnoziarnisty, buła drożdżowa z kruszonką, ciastka z maszynki ze skwarkami, laleczki odpustowe, lemoniada mniszkowa, leśna jeżynówka, piwgwówka i twarogowe kopytniaki. W kategorii gastronomia zwyciężyła Restauracja Kugiel z Ostrołęki, która przygotowała Kurpiowską zupę kurkową oraz Kugiel z żeberkiem. Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” 3 produkty: Ser turski z Turskiej Doliny, Nalewkę nadbużańską mirabelkę Pani Ewy Mitowskiej oraz Olej rzepakowy tłoczony na zimno Pana Krzysztofa Kowalskiego.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009