Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Finał konkursu „Smak ekologicznej żywności”

15.06.2016

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów.

Zdjęcia oraz mp3 z wypowiedziami dostępne są na stronie: www.mazovia.pl

Finał 

„Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego (UMWM), by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.

Idea i pożądane efekty

Mamy trzynastą edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM Kazimierz Porębski. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – podkreśla.

Finaliści

Do ostatniego etapu konkursu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 3 pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii

  1. szkoły podstawowe:
    • I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
    • II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
    • III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);
  2. gimnazja:
    • I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
    • II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
    • III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

Wiedza doceniona

Nagrodami w konkursie były – za I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009