- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Wybrano najlepsze produkty regionalne
Tradycyjne chleby, wypieki drożdżowe, prawdziwe wiejskie masła, sery, szczupak z Orzyca, pasztet z soczewicy czerwonej z dodatkami, mazowiecki gefilte fish, a także kajmakówki. Na myśl o takich smakołykach każdy robi się głodny.
Tradycja w kuchni
Konkurs Laur Marszałka (to już dziewiąta edycja), którego ideą jest promocja produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni. Dotychczas w ośmiu edycjach zgłoszono około 700 produktów, z czego 127 nagrodzono. Wśród nich są zarówno znane marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych.
Szersze grono
W tym roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, dodaliśmy nową, ósmą kategorię – ryby i przetwory rybne. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Duży problem z wyborem najlepszych smaków miało konkursowe jury. Wszystkie prezentowane wyroby spełniały wymogi konkursu, w którym główne kryteria to:
- wysoka jakość produkcji,
- kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej,
- a także oryginalność w podejściu do tematu żywności i innowacyjności przetwórstwa.
Kategorie
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów ośmiu kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, ryby i przetwory rybne, miody i napoje.
Wiecej informacji na stronie: www.mazovia.pl