- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z warsztatów „Zioła, warzywa i owoce leśne w tradycyjnej kuchni mazowieckiej”
„Zioła, warzywa i owoce leśne w tradycyjnej kuchni mazowieckiej” - pod takim hasłem prezentowało się Stowarzyszenie Edukacji Rolniczej i Leśnej EUROPEA Polska oraz Zespół Szkół CKR im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie podczas wystawy "Kwiaty ogrodów" w Gołotczyźnie.
Jest to coroczne wydarzenie, organizowane przez Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Ciechanowie i przyciąga coraz więcej miłośników kwiatów, rękodzieła, kuchni regionalnej, sztuki ludowej.
Stoisko przygotowali uczniowie technikum żywienia, architektury krajobrazu i ogrodniczej szkoły zawodowej. W części kulinarnej goście stoiska degustowali tradycyjne wypieki z owocami leśnymi, pyszne domowe kompoty, soki z darów lasu oraz napoje z dodatkiem ziół. W drugiej części proponowaliśmy - jak się okazało - bardzo interesujące warsztaty z rozpoznawania gatunków ziół z "naszego ogródka", łąki i lasu oraz te mniej popularnych i niedocenianych. Wspólnym elementem łączącym obydwie części była prezentacja przypraw używanych w tradycyjnej kuchni i wskazanie ich odpowiedników w formie „świeżej” na podstawie porównań zapachu i smaku.
Warszaty współfinansowane ze środków pochodzących ze Schematu II PT PROW 2014-2020.