Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Majówka taka jak dawniej

09.05.2016

Tegoroczna Wielka Majówka w skansenie organizowana przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu miała trzy odsłony, każda z nich pokazywała inne oblicze mazowieckiego folkloru.

Dla odwiedzających przygotowano prezentację obrzędów i prac wiosennych, koncerty folklorystyczne, rodzinne konkursy z nagrodami, specjały kuchni regionalnej, przejażdżki konne, ognisko z pieczeniem kiełbasek i wiele innych. Słoneczna aura towarzysząca wydarzeniom sprzyjała spacerom, spotkaniom z kulturą ludową i dobrej zabawie na świeżym powietrzu. W ciągu trzech dni trwania Wielkiej Majówki muzeum odwiedziło 6375 osób.

Gotowanie na polanie

Pierwszego dnia zorganizowano konkurs nas najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Wzięły w nim udział m.in. członkinie kół gospodyń wiejskich, miłośnicy dawnej kuchni oraz producenci regionalnej żywności. Do rywalizacji zgłoszono 44 dania i produkty regionalne w kategoriach: zupa, danie jarskie, danie mięsne, przekąska, deser i napój. Wyboru najlepszych dokonało jury, w skład którego weszli również przedstawiciele zwiedzających, wyłonieni w  drodze losowania. Wygrały: „Zalewajka” (Koło Gospodyń Różyce), „Kołduny mazowieckie z soczewicy w kapuście” (Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze), „Rolada z piersi gęsi” (Koło Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach), „Pierogi z mięsem” (Stowarzyszenie „KGW Jagna” w Tłuchowie), ciasto „Sybirak” upieczone przez Iwonę Bogdańską oraz „Cytrynówka” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich „Łęczanki”.

Atrakcje dla całej rodziny

Na wiosennym kiermaszu, oprócz tradycyjnego jadła, pojawiły się też produkty rękodzieła, rzemiosła i zdobnictwa regionalnego. Dawne obyczaje weselne zaprezentował Zespół Folklorystyczny KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła. W zagrodach i na muzealnych polach pokazano prace wiosenne. Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy prezentowali sadzenie ziemniaków i zdobili przydrożną kapliczkę na nabożeństwa majowe. Ich stroje z przełomu XIX i XX w. odwzorowywały pełen przekrój społeczny tamtego okresu. Również dla dzieci przygotowano atrakcje. Poznawały one gry i zabawy dziadków, nosiły wodę za pomocą nosideł, zmagały się z tajnikami ortografii podczas dyktanda kulinarnego i brały udział w pokazach „Jak to ze zbożem było”, odkrywając drogę jaką pokonuje ziarno od kłosa do bochenka. Mogły wraz z wiejskim garncarzem lepić naczynia, a z plecionkarzem wypleść dno kosza.

Trzeci dzień długiego weekendu w skansenie zdominowały występy orkiestr dętych, które stały się tradycją odbywających się w święto Konstytucji 3 Maja imprez plenerowych w muzeum. Zagrały Parafialna Orkiestra Dęta ze Szczutowa i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Gozdowa. Na polanie dla zwiedzających przygotowano szereg zawodów rodzinnych z nagrodami.

Źródło: www.mazovia.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009