- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Zapraszamy do udziału w XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Służy ochronie i zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalnych podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
W celu przeprowadzenia oceny zgłoszonych do konkursu produktów/potraw zostanie powołane przez Polska Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego Jury Konkursu Finału Etapu Regionalnego, które na podstawie kart zgłoszeniowych i przeprowadzonej degustacji dokona wyboru laureatów regionalnych.
Finał regionalny i wręczenie nagród odbędzie się na 11 czerwca 2016 r. w Poświętnem podczas XVII Mazowieckich Dni Rolnictwa, w Oddziale Płońsk Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Karty zgłoszeniowe i regulamin konkursu zostały umieszczone na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego www.produktyregionalne.pl
Zgłoszenia na etap wojewódzki należy wysyłać na adres Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa, do dn. 27 maja 2016 r.
Koordynatorem z województwa mazowieckiego jest p. Anna Siewierska, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, tel. 22 571 61 28, e-mail: anna.siewierska*modr.mazowsze.pl (Ze względu na ochronę adresu e-mail przed spamem należy usunąć znak * i zastąpić do @)
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016-2017 (etap I - 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014-2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.
Do pobrania:
Karta zgłoszeniowa do konkursu - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Regulamin konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" - na najlepszą potrawę regionalną
Karta zgłoszeniowa do konkursu - na najlepszą potrawę regionalną.