Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

06.05.2016

Zapraszamy do udziału w XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który służy identyfikacji produktów regionalnych oraz  gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Służy ochronie i zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalnych podmioty gospodarcze.

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, 
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,inne produkty regionalne,
  •  część gastronomiczna.

W celu przeprowadzenia oceny zgłoszonych do konkursu produktów/potraw zostanie powołane przez Polska Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego Jury Konkursu Finału Etapu Regionalnego, które na podstawie kart zgłoszeniowych i przeprowadzonej degustacji dokona wyboru laureatów regionalnych.

Finał regionalny i wręczenie nagród odbędzie się na 11 czerwca 2016 r. w Poświętnem podczas XVII Mazowieckich Dni Rolnictwa, w Oddziale Płońsk Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.

Karty zgłoszeniowe i regulamin konkursu zostały umieszczone na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego www.produktyregionalne.pl

Zgłoszenia na etap wojewódzki należy wysyłać na adres Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa, do dn. 27 maja 2016 r.

Koordynatorem z województwa mazowieckiego jest p. Anna Siewierska, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, tel. 22 571 61 28, e-mail: anna.siewierska*modr.mazowsze.pl (Ze względu na ochronę adresu e-mail przed spamem należy usunąć znak * i zastąpić do @)

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016-2017 (etap I - 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014-2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.

Do pobrania:

Regulamin konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Karta zgłoszeniowa do konkursu - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Regulamin konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" - na najlepszą potrawę regionalną

Karta zgłoszeniowa do konkursu - na najlepszą potrawę regionalną.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009