- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
V edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” za nami.
W dniach 22-24 kwietnia br. w Warszawie odbyła się V edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”
V edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” odbyła się pod honorowym Patronatem Adama Struzika Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Targi Regionalia dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z XXI edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” i IV edycją targów Agroturystyka stworzyły możliwości dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów. Na odwiedzających targi czekały smaczne degustacje kulinarnych specjałów. Wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodkościami, aromatycznymi miodami, a także tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka.
Stoisko Mazowsza liczyło 150m2 , na którym grupa 24 wystawców przedstawiała szeroką gamę produktów regionalnych i tradycyjnych.
Podczas trzech dni trwania targów można było poznać bogactwo produktów regionalnych, wyrobów rzemieślniczych, także skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, miody, naturalne soki.
Promowano produkty, których receptura oparta jest na bazie naturalnych składników, a wyrób odbywa się według starych receptur i sprawdzonych przepisów.
Organizatorzy imprezy co roku zachęcają wystawców i przeprowadzają konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2016. Konkurs promuje najlepsze regionalne i lokalne produkty. Stwarza on szansę do wyróżnienia się na tle konkurencji a wystawcy otrzymują medale i wyróżnienia. W tegorocznej edycji konkursu wyróżnienie V Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 w kategorii SKARBY NATURY za Kefir zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach.
Jednoczesna organizacja tych imprez targowych stworzyła doskonałą możliwość prezentacji i promocji nie tylko tradycyjnych potraw, ale także oferty turystyczno-kulturalnej całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków województwa. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 200 firm, a same targi odwiedziło kilkanaście tysięcy osób.
Foto: Martyna Kowalska oraz Marta Król
Organizacja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” dofinansowana została ze środków pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.