Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zapraszamy na konferencję naukową "Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce"

26.04.2016

Wydział Turystyki i Rekreacji w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji serdecznie zaprasza na konferencję naukową nt. Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce, która odbędzie się 17 maja 2016 rok w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie (ul. Stokłosy 3).

Celem konferencji jest przedstawienie i dyskusja dotycząca znaczenia żywności
tradycyjnej w kulturze, turystyce, dietetyce.
Konferencja ma być okazją do wymiany poglądów, doświadczeń i wyników badań dotyczących wyzwań i perspektyw, jakie stwarza żywność tradycyjna dla kultury, turystyki i dietetyki oraz zachęceniem do twórczej dyskusji i wdrażania nowych badań dotyczących kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej.

Konferencja skierowana jest do:
1. Kadry naukowej uczelni warszawskich i innych ośrodków akademickich
2. Przedstawicieli organizacji turystycznych
3. Dietetyków
4. Właścicieli gospodarstw agroturystycznych
5. Restauratorów
6. Przedstawicieli biur podróży
7. Przedstawicieli organizacji konsumenckich
8. Pracowników Polskiej Organizacji Turystycznej
9. Pracowników Regionalnych Organizacji Turystycznych
10. Przedstawicieli organizacji samorządu gospodarczego
11. Studentów wyższych uczelni

Podczas konferecji odbędą się wykłady w trzech blokach tematycznych:

I. Żywność w kulturze i tradycji
• Współczesne określenie żywności tradycyjnej
• Kulturowe uwarunkowania produktów kulinarnych
• Obrzędowość tradycyjna związana z żywnością
• Kulinaria jako dziedzictwo kulturowe
• Kuchnie regionalne i kulinarne produkty lokalne

II. Żywność w turystyce
• Żywność tradycyjna, jako atrakcja turystyczna
• Szlaki kulinarne, elementem uatrakcyjniającym ofertę turystyczną
• Żywność tradycyjna w gastronomii
• Ginące zawody związane z produkcją żywności
• Formy turystyki kulinarnej

III. Prozdrowotne aspekty żywności tradycyjnej
• Walory zdrowotne żywności tradycyjnej
• Charakterystyka żywności nieprzetworzonej i przemysłowej
• Profilaktyka zdrowotna w oparciu o żywność tradycyjną
• Tradycyjne modele żywieniowe, jako postępowanie dietetyczne

Gościem specjalnym konferencji będzie Beata Pawlikowska, która zechce się z nami podzielić swoim doświadczeniem i obserwacjami na temat żywności tradycyjnej.

Konferencja pod Patronatem honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego.

 

Program konferencji

Wiecej informacji na stronie: www.sgtir.edu.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009