- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na konferencję naukową "Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce"
Wydział Turystyki i Rekreacji w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji serdecznie zaprasza na konferencję naukową nt. Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce, która odbędzie się 17 maja 2016 rok w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie (ul. Stokłosy 3).
Celem konferencji jest przedstawienie i dyskusja dotycząca znaczenia żywności
tradycyjnej w kulturze, turystyce, dietetyce.
Konferencja ma być okazją do wymiany poglądów, doświadczeń i wyników badań dotyczących wyzwań i perspektyw, jakie stwarza żywność tradycyjna dla kultury, turystyki i dietetyki oraz zachęceniem do twórczej dyskusji i wdrażania nowych badań dotyczących kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej.
Konferencja skierowana jest do:
1. Kadry naukowej uczelni warszawskich i innych ośrodków akademickich
2. Przedstawicieli organizacji turystycznych
3. Dietetyków
4. Właścicieli gospodarstw agroturystycznych
5. Restauratorów
6. Przedstawicieli biur podróży
7. Przedstawicieli organizacji konsumenckich
8. Pracowników Polskiej Organizacji Turystycznej
9. Pracowników Regionalnych Organizacji Turystycznych
10. Przedstawicieli organizacji samorządu gospodarczego
11. Studentów wyższych uczelni
Podczas konferecji odbędą się wykłady w trzech blokach tematycznych:
I. Żywność w kulturze i tradycji
• Współczesne określenie żywności tradycyjnej
• Kulturowe uwarunkowania produktów kulinarnych
• Obrzędowość tradycyjna związana z żywnością
• Kulinaria jako dziedzictwo kulturowe
• Kuchnie regionalne i kulinarne produkty lokalne
II. Żywność w turystyce
• Żywność tradycyjna, jako atrakcja turystyczna
• Szlaki kulinarne, elementem uatrakcyjniającym ofertę turystyczną
• Żywność tradycyjna w gastronomii
• Ginące zawody związane z produkcją żywności
• Formy turystyki kulinarnej
III. Prozdrowotne aspekty żywności tradycyjnej
• Walory zdrowotne żywności tradycyjnej
• Charakterystyka żywności nieprzetworzonej i przemysłowej
• Profilaktyka zdrowotna w oparciu o żywność tradycyjną
• Tradycyjne modele żywieniowe, jako postępowanie dietetyczne
Gościem specjalnym konferencji będzie Beata Pawlikowska, która zechce się z nami podzielić swoim doświadczeniem i obserwacjami na temat żywności tradycyjnej.
Konferencja pod Patronatem honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Wiecej informacji na stronie: www.sgtir.edu.pl