- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Promocja turystyki odpowiedzialnej w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych w Polsce”
Zachęcamy do współpracy w ramach projektu „Promocja turystyki odpowiedzialnej w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych w Polsce”. Celem projektu jest rozpowszechnianie wypoczynku w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych, świadczących usługi turystyczne, a przede wszystkim w gospodarstwach posiadających certyfikat producenta żywności ekologicznej, lub tradycyjnej. W ramach projektu współpracujemy z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne".
Udział w projekcie nie jest związany z żadnymi kosztami, ponieważ naszą działalność wspiera Fundacja Peuqueno, której celem jest pomoc małym, w szczególności ekologicznym i tradycyjnym, gospodarstwom.
W ramach projektu wybieramy gospodarstwa, które spełniają następujące warunki:
1.Kwatera funkcjonuje w ramach gospodarstwa rolnego działającego w oparciu o ekologiczne metody produkcji lub gospodarstwa rolnego będącego w okresie przestawiania na metody ekologiczne produkcji (potwierdzone stosownym certyfikatem).
2.Większość składników wykorzystywanych do przygotowania posiłków, to produkty własne (sezonowe) lub tradycyjne/regionalne.
3.Wykorzystywane są alternatywne (odnawialne) źródła energii elektrycznej (panele słoneczne, energetyka wiatrowa) i cieplnej (panele słoneczne, pompy ciepła, geotermia, biomasa) – co najmniej jedna odpowiedź na tak.
4.Na wyposażeniu obiektu znajdują się co najmniej 2 urządzenia energooszczędne (sprzęt AGD/ elektronika/ oświetlenie, klasa A).
5.Gospodarka odpadami i ściekami prowadzona jest zgodnie z obowiązującym prawem (segregacja odpadów), a ścieki odprowadzone są do przydomowej oczyszczalni lub kanalizacji wiejskiej/szczelnego szamba.
6.Wykorzystywanie w obiekcie środków ulegających biodegradacji/przyjaznych dla środowiska (myjących/ piorących/ czyszczących).
7.Dostępne są ulotki/broszury informacyjne z zakresu działań i zachowań prośrodowiskowych (oszczędzanie energii, wody), zachowań na terenie rezerwatów, parku krajobrazowego, gospodarstwa, lasu itd.); podobne informacje znajdują się na stronie internetowej obiektu.
8.Udostępnione są informacje dotyczące transportu zbiorowego (aktualny rozkład pociągów lub autobusów; możliwość odbioru gości z dworca).
Gospodarstwa te, dzięki współpracy z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej “Gospodarstwa Gościnne” umieścimy na stronie www.agroturystyka.pl w ramach modułu “URLOP U EKOROLNIKA“.
Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, ECEAT opłaci do PFTW”GG” wszelkie koszty (a jest to kwota 350 zł dla gospodarstw zrzeszonych w stowarzyszeniach należących do Federacji lub 700 zł dla nienależących do takiego stowarzyszenia) związane z kategoryzacją Wiejskiej bazy Noclegowej.
W projekcie mogą brać także gospodarstwa niezrzeszone w ECEAT, w takim przypadku opłata za kategoryzację wynosi 100 zł. Natomiast, te gospodarstwa które zdecydują się na współpracę z ECEAT, nie ponoszą żadnych kosztów.
W najbliższym czasie dostępna będzie aplikacja mobilna (na telefony komórkowe i inne urządzenia mobilne), dzięki której oferta gospodarstw będzie dostępna na takich urządzeniach. Korzystanie z funkcji aplikacji umożliwia zaawansowana funkcyjnie wyszukiwarka obiektów według kryteriów przedziału cenowego, oceny, możliwości przyjazdu ze zwierzętami i wielu innych.
Gospodarstwa, które zdecydują się na współpracę z ECEAT Polska umieścimy na stronach: www.eceatpoland.pl, www.agroturystyka.pl w module „URLOP U EKOROLNIKA” oraz www.greenholidays.pl, oczywiście niezależnie od wydawanych materiałów drukowanych.
W razie pytań, wątpliwości prosimy o kontakt mailowy: info@eceatpoland.pl lub telefoniczny 604499734 (Sebastian Wieczorek, koordynator projektu).
W imieniu Zarządu
Barbara Jochymek, Sebastian Wieczorek
tel. 757411395 / 604499734
źródło: PFTW