Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Jak makiem zasiał – warsztaty kulinarne bożonarodzeniowe dla dzieci

10.12.2015

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia odprawiali nasi przodkowie.

Zapraszamy na warsztaty o pradawnych korzeniach potraw wigilijnych. Nauczymy się robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem, i suflet makowy.

Kiedy? 18 grudnia, godz. 17:00–18:30
Gdzie? Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie
Dla kogo? Dla młodszych i starszych uczestników.
Info: www.muzeumdladzieci.pl

Koszt: 35 zł od osoby.
Zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl, tel. 22 696 53 80.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009