Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Za nami szkolenie warsztatowe pt. „Karp na polskim stole. Tradycja i innowacja”.

16.11.2015

W dniach 9-10 listopada b.r. na Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka, w Dworze Mościbrody w sąsiedztwie gospodarstwa rybackiego, odbyło się szkolenie warsztatowe pt. „Karp na polskim stole. Tradycja i innowacja”. Organizatorem szkolenia było Stowarzyszenie Na Rzecz zachowania Tożsamości Kulturowej Oraz Rozwoju Regionu Mazowsza i Podlasia „Tradycja –Rozwój- Przyszłość”. Celem szkolenia było zachęcenie uczestników do przyrządzania i spożywania karpia, który nieodłącznie związany jest z polską tradycją. Wiedza, która została przekazana uczestnikom dotyczyła m.in. tradycji spożywania karpia, promowania potraw tradycyjnych, znaczenia karpia w diecie człowieka, tradycyjnych i innowacyjnych sposobów jego przyrządzania oraz możliwości sprzedaży. Spotkanie miało również na celu promocję Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka. Ideą Szlaku jest promocja potraw regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Potrawy z karpia i sam karp pochodzący z lokalnej hodowli są serwowane i promowane na Szlaku.

Uczestnikami szkolenia byli przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, gospodarstw rybackich, obiektów turystyki wiejskiej oraz mieszkańcy wsi z regionu Mazowsza.

Szkolenie prowadził wybitny ekspert kulinarny, znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania Carlos Gonzalez – Tejera. Szkolenie odbywało się w formie warsztatowej. Uczestnicy pod okiem fachowca uczyli się prawidłowej obróbki mechanicznej ryby: czyszczenie, filetowanie, porcjowanie. Następnie obróbki termicznej ryby tradycyjnymi metodami, czyli smażyli, piekli, gotowali, grillowali. Uczyli się także przyprawiania ryby, używania różnych przypraw i prostych, tradycyjnych metod obróbki. Uczestnicy otrzymali kilka przepisów na ciekawe dania z karpia. Ciekawostką była nauka nowej metody przyrządzania potraw sous – vide. Uczestnicy brali czynny udział w przygotowywaniu potraw tą metodą. Oprócz sprawiania i przyrządzania potraw uczestnicy uczyli się sposobów podawania dań rybnych i oczywiście degustowali przyrządzone potrawy- oceniali je smakowali. Podczas szkolenia przygotowano m. in.: smażony filet z karpia, karpia wędzonego, karpia zapiekanego z pieczarkami, roladki z karpia, karp przygotowywany metodą sous – vide.

Uczestnicy szkolenia otrzymali również wiedzę na temat hodowli karpia i funkcjonowania hodowlanych stawów rybnych na przykładzie gospodarstwa rybackiego w Mościbrodach.


Szkolenie warsztatowe współfinansowane ze środków finansowych pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej PROW 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009