- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Za nami szkolenie warsztatowe pt. „Karp na polskim stole. Tradycja i innowacja”.
W dniach 9-10 listopada b.r. na Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka, w Dworze Mościbrody w sąsiedztwie gospodarstwa rybackiego, odbyło się szkolenie warsztatowe pt. „Karp na polskim stole. Tradycja i innowacja”. Organizatorem szkolenia było Stowarzyszenie Na Rzecz zachowania Tożsamości Kulturowej Oraz Rozwoju Regionu Mazowsza i Podlasia „Tradycja –Rozwój- Przyszłość”. Celem szkolenia było zachęcenie uczestników do przyrządzania i spożywania karpia, który nieodłącznie związany jest z polską tradycją. Wiedza, która została przekazana uczestnikom dotyczyła m.in. tradycji spożywania karpia, promowania potraw tradycyjnych, znaczenia karpia w diecie człowieka, tradycyjnych i innowacyjnych sposobów jego przyrządzania oraz możliwości sprzedaży. Spotkanie miało również na celu promocję Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka. Ideą Szlaku jest promocja potraw regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Potrawy z karpia i sam karp pochodzący z lokalnej hodowli są serwowane i promowane na Szlaku.
Uczestnikami szkolenia byli przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, gospodarstw rybackich, obiektów turystyki wiejskiej oraz mieszkańcy wsi z regionu Mazowsza.
Szkolenie prowadził wybitny ekspert kulinarny, znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania Carlos Gonzalez – Tejera. Szkolenie odbywało się w formie warsztatowej. Uczestnicy pod okiem fachowca uczyli się prawidłowej obróbki mechanicznej ryby: czyszczenie, filetowanie, porcjowanie. Następnie obróbki termicznej ryby tradycyjnymi metodami, czyli smażyli, piekli, gotowali, grillowali. Uczyli się także przyprawiania ryby, używania różnych przypraw i prostych, tradycyjnych metod obróbki. Uczestnicy otrzymali kilka przepisów na ciekawe dania z karpia. Ciekawostką była nauka nowej metody przyrządzania potraw sous – vide. Uczestnicy brali czynny udział w przygotowywaniu potraw tą metodą. Oprócz sprawiania i przyrządzania potraw uczestnicy uczyli się sposobów podawania dań rybnych i oczywiście degustowali przyrządzone potrawy- oceniali je smakowali. Podczas szkolenia przygotowano m. in.: smażony filet z karpia, karpia wędzonego, karpia zapiekanego z pieczarkami, roladki z karpia, karp przygotowywany metodą sous – vide.
Uczestnicy szkolenia otrzymali również wiedzę na temat hodowli karpia i funkcjonowania hodowlanych stawów rybnych na przykładzie gospodarstwa rybackiego w Mościbrodach.
Szkolenie warsztatowe współfinansowane ze środków finansowych pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej PROW 2014-2020.