- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Za nami XVII Dzień Kukurydzy i Buraka
Na terenie działania MODR Oddział Poświętne w Płońsku 17 września odbył się XVII Dzień Kukurydzy i Buraka.
Gości imprezy przywitał Andrzej Kamasa –dyrektor MODR. Imprezę rozpoczęła konferencja a pierwszy wykład dotyczył integrowanej ochrony buraka cukrowego i kukurydzy przed chwastami. Wygłosił go Adam Paradowski z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Wykładowca w części poświęconej ochronie buraka omówił herbicydy doglebowe i nalistne. Podkreślił, że przy zabiegach doglebowych, największe ryzyko uprawy polega na odpowiednim doborze herbicydów. Brak możliwości rozpoznania gatunków chwastów przed ich wschodami, to najtrudniejszy element w ochronie buraka w tym terminie. Trzeba jak najdokładniej określić skład gatunkowy spodziewanego zachwaszczenia. W tym celu należy rozłożyć na polu przezroczystą folię i w narożnikach przysypać glebą albo obłożyć kamieniami aby nie porwał jej wiatr. Pod folią jest cieplej i zwiększa się wilgotność. Wpływa to na przyspieszenie wschodów chwastów i tym samym pozwala to oznaczyć je jeszcze przed wykonaniem zabiegu zwalczającego chwasty i dokonać odpowiedniego doboru herbicydu.
Wykładowca zaprezentował aktualny program zwalczania chwastów w kukurydzy. Zabiegi odchwaszczania plantacji kukurydzy podzielił na wykonywane przedwschodowo i powschodowo. Zabiegi powschodowe dzielą się na terminy obejmujące fazę kukurydzy od jednego do dziewięciu liści. W zależności od intensywności zachwaszczenia można stosować preparaty jedno-, dwu- lub trzyskładnikowe. Innym rozwiązaniem zdobywającym popularność jest stosowanie herbicydów w dawkach dzielonych obejmujących na ogół dwa zabiegi: doglebowy i nalistny lub dwa razy nalistny.
Kolejny wykładowca dr Henryk Ławiński z firmy Pfeifer & Langen Polska S.A. omówił właściwe techniki zbioru i przechowywania buraków cukrowych.
Producenci kukurydzy i buraka otrzymali materiały konferencyjne opracowane przez wykładowców oraz specjalistów MODR (charakterystyki odmian buraka cukrowego i kukurydzy).
Na polu doświadczalnym odbyły się pokazy pracy nowoczesnych maszyn rolniczych. Pierwszy pokaz to zbiór buraków cukrowych kombajnem Grimme Maxtron 620. Następnie pracownicy Pfeifer&Langen Glinojeck S.A. pokazali prawidłowe formowanie pryzmy oraz sprawdzali razem z publicznością jakość wyoranych buraków. Odbyły się także pokazy pracy maszyn nowej generacji:
- uprawa pasowa gleby – technologia Stripp-Till,
- uprawa pożniwna – agregaty uprawowe,
- orka siewna plus wałowanie
Kolejnym punktem programu XVII DKiB było zademonstrowanie pracy wiatrakowca służącego do biologicznej walki z omacnicą prosowianką - najpoważniejszym szkodnikiem kukurydzy, który rozwija się bardzo szybko w naszym klimacie przy sukcesywnie wzrastającej ilości uprawy tej rośliny. Omacnica prosowianka (motyl) powoduje osłabienie roślin przez uszkodzenia wiązek przewodzących (wyłamywanie roślin), co z kolei wpływa niekorzystnie na jakość nasion, a tym samym zwiększa ryzyko porażenia chorobami grzybowymi i tworzenie mikotoksyn. Ograniczanie populacji omacnicy nie musi się odbywać jedynie przy użyciu insektycydu. Można do tego wykorzystać innego owada, który na omacnicy pasożytuje. Jest nim kruszynek, drobna błonkówką z rodzaju Trichogramma, której larwy rozwijają się w jajach wielu motyli. Kruszynek zrzucany jest na plantację kukurydzy za pomocą niewielkiego statku powietrznego zwanego wiatrakowcem. Taka oferta walki biologicznej przeznaczona jest dla większych producentów, daje możliwości relatywnie taniego i bardzo efektywnego sposobu rozprowadzania pasożyta po polu kukurydzy.
Szczegóły aplikacji kruszynka za pomocą wiatrakowca Zen 1 przedstawił mgr inż. Andrzej Wilczański z firmy RAPS ze Sztumu. Wiatrakowiec używany w celach rolniczych wyposażony jest w dwa dozowniki do aplikacji kruszynka (każdy o poj. 2,5 l) umieszczone na końcach podczepionych belek. Zabieg wykonywany jest na wysokości 5 m nad roślinami przy prędkości przelotowej do 100 km/h. W czasie jednego lotu trwającego około 40 - 60 minut, kruszynek aplikowany jest na obszarze prawie 80 ha.
Nie mniej interesująca była kolekcja odmian kukurydzy i buraka cukrowego. Na polu doświadczalnym 14 firm hodowlanych zaprezentowało 75 odmian kukurydzy, oraz 4 hodowle buraka cukrowego pokazały 16 swoich odmian. Rolnicy poznali także różne technologie nawożenia, stosowania aktywatora, fungicydów, herbicydów i dokarmiania dolistnego w uprawach kukurydzy i buraka cukrowego.
Tradycyjnie pracownicy Oddziału Poświętne MODR przygotowali stoiska z materiałami informacyjnymi i udzielali zainteresowanym fachowych porad. Informacjami służyli również przedstawiciele ARiMR, banków oraz firm pracujących na rzecz rolnictwa i jego otoczenia. Szczególnym zainteresowaniem zwiedzających cieszyła się wystawa tegorocznego ziarna zbóż i snopków różnych odmian oraz bulw ziemniaka zebranych z pola doświadczalnego w Poświętnem. Zwiedzający interesowali się charakterystykami eksponowanych odmian. Była to z pewnością wyjątkowa lekcja na polu doświadczalnym pozwalająca porównać i ocenić różne odmiany kukurydzy, uprawiane w tych samych warunkach glebowych i o tej samej technologii, i jednocześnie ciekawa konfrontacja świata nauki z praktyką. Z myślą o rolnikach firmy zaprezentowały nowe środki do produkcji roślinnej.
Podczas trwania imprezy przeprowadzono wśród rolników konkurs wiedzy na temat uprawy buraka i kukurydzy w formie pytań testowych. Zwycięzcy otrzymali nagrody, których sponsorami były następujące firmy: Bayer, Caldena, DuPont, Luvena, Pfeifer&Langen Cukrownia Glinojeck, Osadkowski Syngenta. Dla uczestników imprezy przygotowano także poczęstunek.
Tekst: Monika Górzyńska i Janusz Sychowicz
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
Źródło: MODR Oddział Poświętne w Płońsku