Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konferencja podsumowująca cykl szkoleń pn. „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”

26.06.2015

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z jednostkami administracji samorządowej, Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, stowarzyszeniami, szkołami i lokalnymi grupami działania przeprowadził w I połowie 2015 r. cykl 12 szkoleń pod tytułem „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Szkolenia przeprowadzono w Puszczy Mariańskiej, Starym Krzesku, Słomczynie, Glinojecku, Gąsiorowie, Zakrzewie, Ostrołęce, Starej Zblisze, Holendrach, Brudnicach, Starym Lubiejewie i Płońsku.

Łącznie uczestniczyło w nich ponad 700 osób. Szkoleniom towarzyszył zawsze pokaz produkcji serów podpuszczkowych. Dzięki połączeniu teorii związanej z tematem szkoleń i praktyki produkcji serów zagrodowych słuchacze nabywali umiejętności wytwarzania pełnowartościowych serów podpuszczkowych w warunkach własnego gospodarstwa domowego. Szkolenia cieszyły się ogromnym powodzeniem, każdorazowo stawiał się komplet lub nawet nadkomplet uczestników. Dwukrotnie szkolenia odbywały się na terenie szkół z klasami o profilu spożywczym. Zainteresowanie uczniów było tak duże, że pokaz produkcji serów był powtarzany, by jak najwięcej uczniów mogło z niego skorzystać.

Podsumowaniem cyklu 12 szkoleń była konferencja, która odbyła się 24 czerwca br. w Domu Kultury w Kałuszynie i zgromadziła ponad stu uczestników z terenu całego województwa. Konferencję zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie. Podczas konferencji wygłoszono trzy referaty. Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego zrealizował temat „Produkt lokalny i tradycyjny elementem atrakcyjności regionu”, prof. Antoni Pluta ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zrealizował temat „Tradycyjne przetwórstwo zagrodowe na przykładzie zagrodowej produkcji serów”, Krzysztof Jaworski – Serowar z Żuław zrealizował temat „Dobre przykłady serowarstwa tradycyjnego”. Wystąpienie prof. SGGW spotkało się z ogromnym zainteresowaniem, wielokrotnie podczas dyskusji był proszony o wyjaśnienia zagadnień związanych z mlekiem i jego przetwarzaniem. Wystąpienie Zbigniewa Durajczyka i Grażyny Leśniak wzbudziło szczególny entuzjazm, gdyż oboje ubrani byli w stroje charakteryzujące Urzecze – mazowiecki mikroregion etnograficzny. Opowiadali z wielką pasją o produktach tradycyjnych Urzecza, o pysznych potrawach i miodzie nawłociowym. Anna Szpura ze Starej Kornicy przedstawiła wiele produktów tradycyjnych, wpisanych już na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych a występujących w powiecie łosickim-najdalej na wschód wysuniętym powiecie naszego województwa. Miłą niespodzianką dla organizatorów był przyjazd kilku osób, które przywiozły ze sobą sery, wytwarzane dzięki zdobytym podczas szkoleń umiejętnościom.

W przerwie konferencji zorganizowano mini konkurs na najlepszy ser zagrodowy. Zwycięzców nagrodzono brawami i skromnymi upominkami.

Pierwsze miejsce w kategorii serów podpuszczkowych zajęła Anna Szpura ze Starej Kornicy za ser z kozieradką z mleka krowiego, drugie miejsce zajął Zbigniew Durajczyk z Cieciszewa za ser z pomidorami z mleka krowiego, trzecie miejsce zajęła Anna Michalczuk z Rządzy za ser kozi. Wyróżnienie otrzymała Grażyna Stelmachowska Kowalska z Rososzy za ekologiczny ser kozi.  

Podczas dyskusji na zakończenie spotkania uczestnicy konferencji bardzo pozytywnie ocenili przebieg działań szkoleniowych i wyrazili w imieniu swoich środowisk duże zainteresowanie taką formą edukacji. Zgłaszano zapotrzebowanie na tematy związane z zagrodową produkcją serów i wyrobów wędliniarskich, z produkcją pasieczną, wyrobem produktów tradycyjnych, w tym zup, ryb i ciast, z produkcją ziół. Uczestnicy konferencji rozjeżdżali się do swoich domów z nadzieją na kolejne pożyteczne spotkania.  


Cykl szkoleń oraz konferencja zorganizowane ze środków pochodzących ze Schematu III PT PROW 2007-2013.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009