- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja podsumowująca cykl szkoleń pn. „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z jednostkami administracji samorządowej, Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, stowarzyszeniami, szkołami i lokalnymi grupami działania przeprowadził w I połowie 2015 r. cykl 12 szkoleń pod tytułem „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Szkolenia przeprowadzono w Puszczy Mariańskiej, Starym Krzesku, Słomczynie, Glinojecku, Gąsiorowie, Zakrzewie, Ostrołęce, Starej Zblisze, Holendrach, Brudnicach, Starym Lubiejewie i Płońsku.
Łącznie uczestniczyło w nich ponad 700 osób. Szkoleniom towarzyszył zawsze pokaz produkcji serów podpuszczkowych. Dzięki połączeniu teorii związanej z tematem szkoleń i praktyki produkcji serów zagrodowych słuchacze nabywali umiejętności wytwarzania pełnowartościowych serów podpuszczkowych w warunkach własnego gospodarstwa domowego. Szkolenia cieszyły się ogromnym powodzeniem, każdorazowo stawiał się komplet lub nawet nadkomplet uczestników. Dwukrotnie szkolenia odbywały się na terenie szkół z klasami o profilu spożywczym. Zainteresowanie uczniów było tak duże, że pokaz produkcji serów był powtarzany, by jak najwięcej uczniów mogło z niego skorzystać.
Podsumowaniem cyklu 12 szkoleń była konferencja, która odbyła się 24 czerwca br. w Domu Kultury w Kałuszynie i zgromadziła ponad stu uczestników z terenu całego województwa. Konferencję zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie. Podczas konferencji wygłoszono trzy referaty. Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego zrealizował temat „Produkt lokalny i tradycyjny elementem atrakcyjności regionu”, prof. Antoni Pluta ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zrealizował temat „Tradycyjne przetwórstwo zagrodowe na przykładzie zagrodowej produkcji serów”, Krzysztof Jaworski – Serowar z Żuław zrealizował temat „Dobre przykłady serowarstwa tradycyjnego”. Wystąpienie prof. SGGW spotkało się z ogromnym zainteresowaniem, wielokrotnie podczas dyskusji był proszony o wyjaśnienia zagadnień związanych z mlekiem i jego przetwarzaniem. Wystąpienie Zbigniewa Durajczyka i Grażyny Leśniak wzbudziło szczególny entuzjazm, gdyż oboje ubrani byli w stroje charakteryzujące Urzecze – mazowiecki mikroregion etnograficzny. Opowiadali z wielką pasją o produktach tradycyjnych Urzecza, o pysznych potrawach i miodzie nawłociowym. Anna Szpura ze Starej Kornicy przedstawiła wiele produktów tradycyjnych, wpisanych już na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych a występujących w powiecie łosickim-najdalej na wschód wysuniętym powiecie naszego województwa. Miłą niespodzianką dla organizatorów był przyjazd kilku osób, które przywiozły ze sobą sery, wytwarzane dzięki zdobytym podczas szkoleń umiejętnościom.
W przerwie konferencji zorganizowano mini konkurs na najlepszy ser zagrodowy. Zwycięzców nagrodzono brawami i skromnymi upominkami.
Pierwsze miejsce w kategorii serów podpuszczkowych zajęła Anna Szpura ze Starej Kornicy za ser z kozieradką z mleka krowiego, drugie miejsce zajął Zbigniew Durajczyk z Cieciszewa za ser z pomidorami z mleka krowiego, trzecie miejsce zajęła Anna Michalczuk z Rządzy za ser kozi. Wyróżnienie otrzymała Grażyna Stelmachowska Kowalska z Rososzy za ekologiczny ser kozi.
Podczas dyskusji na zakończenie spotkania uczestnicy konferencji bardzo pozytywnie ocenili przebieg działań szkoleniowych i wyrazili w imieniu swoich środowisk duże zainteresowanie taką formą edukacji. Zgłaszano zapotrzebowanie na tematy związane z zagrodową produkcją serów i wyrobów wędliniarskich, z produkcją pasieczną, wyrobem produktów tradycyjnych, w tym zup, ryb i ciast, z produkcją ziół. Uczestnicy konferencji rozjeżdżali się do swoich domów z nadzieją na kolejne pożyteczne spotkania.
Cykl szkoleń oraz konferencja zorganizowane ze środków pochodzących ze Schematu III PT PROW 2007-2013.