- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konkurs kulinarny „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował 18 czerwca w Woli Kiełpińskiej konkurs kulinarny „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”.
Konkurs cieszy się ogromnym zainteresowaniem od dziewięciu lat. Jego celem jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza jak również popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród okolicznych mieszkańców.
Skierowany jest do członkiń kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz gospodyń z powiatu legionowskiego. Przeprowadzany jest w czterech kategoriach: potrawy jarskie i półmięsne, potrawy i produkty mięsne, napoje, ciasta i chleby.
W tegorocznych zmaganiach uczestniczyło 61 osób. Konkurs przebiegał w czterech kategoriach:
- Potrawy jarskie i półmięsne
- Wyroby i potrawy mięsne
- Ciasta i chleby
- Napoje
77 potraw oceniały aż cztery komisje.
Laureaci kategorii „Potrawy jarskie i półmięsne” (22 potrawy)
- Pani Maria Pietrzak, zam. Guty, za kotlety ziemniaczane
- Pani Halina Skośkiewicz, zam. Borowa Góra, za kluski ziemniaczane
- Pani Dorota Dyga, zam. Gąsiorowo, za ser z czosnkiem niedźwiedzim
Komisja oceniająca:
Przewodniczący – Adam Pabis, przedstawiciel Hotelu NARVIL
Członkowie: Katarzyna Trepkowska, Gabriela Książek i Agnieszka Oktaba
Laureaci kategorii „Ciasta i chleby” (25 produktów)
- Pani Marlena Radomska, zam. Święcennica, za PASCHĘ
- Pani Dorota Gajewska, zam. Stanisławowo, za ciasto ZIELONO MI
- Pani Ewa Zając, zam. Jadwisin, za SZARLOTKĘ Z BEZĄ
Komisja oceniająca:
Przewodniczący – Piotr Przybysz, właściciel cukierni PYCHOTKA
Członkowie: Anna Kamola, Alicja Zakrzewska, Roman Wiśniewski
Laureaci kategorii „Wyroby i potrawy mięsne” (16 wyrobów)
- Pani Marianna Makowska, zam. Marynino, za klops z kaszą gryczaną
- Pani Weronika Apanasienko, zam. Ludwinowo Dębskie, za tort naleśnikowy z wątróbką
- Pan Honorata Główczak, zam. Skubianka, za poduszeczki schabowe z nadzieniem
Komisja oceniająca:
Przewodnicząca – Anna Siewierska, MODR
Członkowie: Anna Bogdan, Małgorzata Zofińska i Krzysztof Zakolski
Laureaci kategorii „Napoje” (15 napojów)
- Pani Agnieszka Pietrzak, zam. Guty, za nalewkę z owoców dzikiej róży
- Pani Małgorzata Bilińska, zam. Skubianka, za nalewkę Dziki bez
- Pani Elżbieta Portasiewicz, zam. Serock, za nalewkę „Szeptucha”
Komisja oceniająca:
Przewodnicząca: Justyna Matuszewska
Członkowie: Wiesław Winniczki, Józef Zaremba, Krzysztof Zaniewski i Ryszard Branicki
Nagrody dla laureatek konkursu i upominki dla uczestników współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Dodatkowe nagrody dla laureatek wręczył również Ryszard Branicki, dyrektor Terenowego Oddziału Agencji Rynku Rolnego.
W podziękowaniu za współpracę nagrody otrzymały również przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich: Iwona Garbulińska - przewodnicząca Koła Gospodyń Dosin, Halina Nałęcz - przewodnicząca Koła Gospodyń Marynino, Małgorzata Bilińska - przewodnicząca Koła Gospodyń Skubianka i Ewa Kacprzycka - przewodnicząca Koła Gospodyń Guty.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego serdecznie dziękuje uczestnikom konkursu, jurorom, szacownym Gościom, a laureatom życzy kolejnych sukcesów.
Tekst: Teresa Krzyczkowska