- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
IV edycja targów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”
W dniach 17-19 kwietnia br. w Warszawie odbyła się IV edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”
IV edycja targów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” odbyła się pod honorowym Patronatem Adama Struzika Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Targi Regionalia dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z bardzo popularną XX edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” i III edycją targów Agroturystyka stworzyły możliwości dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów.
Dla odwiedzających targi czekały smaczne degustacje kulinarnych specjałów. Wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodkościami, aromatycznymi miodami, a także tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka. Ponadto, targom towarzyszyły występy kapel i zespołów regionalnych, pokazy kulinarne.
Stoisko Mazowsza liczyło 100m2 , na którym grupa 19 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych. Można było skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, miody, naturalne soki.
Promowano produkty przygotowane na bazie naturalnych składników według starych receptur i sprawdzonych przepisów o doskonałym smaku i zapachu.
Dodatkową atrakcją podczas trwania targów „Regionalia” był konkurs „Najlepszy Produkt Targów Regionalia”, gdzie wystawcy otrzymali medale i wyróżnienia: Z Mazowsza złoty medal IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 w kategorii SKARBY NATURY otrzymało Gospodarstwo Produkcyjno – Handlowo - Usługowego „Kowalski” Krzysztof Kowalski za Schab dojrzewający ze świni złotnickiej, natomiast w kategorii PROCENTY I PROMILE IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 otrzymała firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o. o. za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu.
Jednoczesna organizacja tych imprez targowych stworzyła możliwość prezentacji i promocji nie tylko tradycyjnych potraw, ale także oferty turystyczno-kulturalnej całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków województwa. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 200 firm, a same targi odwiedziło ponad 15 000 osób.
Targi wpisały się w potrzeby coraz bardziej świadomych Polaków, którzy poszukują tradycyjnej i zdrowej żywności, a taką możliwość mieli podczas targów.
Organizacja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” dofinansowana została ze środków pochodzących ze Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.