- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Kiermasz „Wielkanoc na Mazowszu”
Choć w zimowej aurze, to w wiosennych nastrojach i przedświątecznym klimacie tradycyjnie w Niedzielę Palmową odbył się po raz VIII w Serokach Wieś kiermasz pn. „Wielkanoc na Mazowszu”. Impreza organizowana jest przez Starostwo Powiatowe w Sochaczewie i Hotel Chabrowy Dworek. Nieprzerwanie od początku istnienia tej wystawienniczo-promocyjnej imprezy udział w niej bierze kilkudziesięciu wystawców z całego Mazowsza (w tym roku było ich ponad 40). Dopisują też zwiedzający, którzy mogą zakupić nie tylko wielkanocne ozdoby, ale dekoracje do domu, ręcznie dziergane serwety, biżuterię m.in. z filcu, piękne rzeźby, obrazy, ozdoby wykonane metodą decoupage a także wyroby cukiernicze i potrawy regionalne. Były też stoiska z ekologicznymi jajami kur zielononóżek oraz wyrobami pszczelimi. Tradycyjnie po godz. 13.00 święcenia palemek dokonuje proboszcz parafii w Pawłowicach ks. Mieczysław Mackiewicz. Atrakcją dla wystawców, którzy mają możliwość zaprezentowania swoich wyrobów jest organizowany konkurs na najładniejszą palemkę, dekorację wielkanocną, koszyczek oraz najciekawsze stoisko wystawiennicze.
W tegorocznym kiermaszu wzięło udział 45 wystawców m.in. z powiatu sochaczewskiego, Łowicza, Żyrardowa, Grodziska Maz., Otrębus, Gostynina czy Łącka i Płocka oraz ok. 1000 zwiedzających. Atrakcją była degustacja potraw wielkanocnych przygotowanych przez kucharzy Chabrowego Dworku. Specjalnie przygotowany stół regionalny zawierał potrawy regionalne i tradycyjne, m.in. żur wielkanocny, zupa chrzanowa, schab pieczony z jabłkami, rolady z indyka, pasztet z zająca, czy jaja faszerowane w sosie tatarskim. Był też chleb domowy i ciasta. Były również produkty ekologiczne jak czosnek z ziołami w oleju, buraczki ćwikłowe w zalewie czy podgrzybki marynowane. Impreza wystawienniczo-promocyjna „Wielkanoc na Mazowszu” miała charakter otwarty, wstęp na nią był bezpłatny. Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Impreza współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.