- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konkurs na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności oznakowanej europejskim znakiem jakości
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do uczestnictwa w IV edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody/upominki oraz dyplomy.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawaz dopiskiem „KONKURS”.
Termin składania zgłoszeń upływa 31 marca 2015 r., decyduje data stempla pocztowego.
Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne), Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (www.osskic.org.pl) oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (www.produktyregionalne.pl).
W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z:
Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa, tel./fax: 22 692 71 11, tel. 519 592 001, 505 175 578, e-mail: izba@produktyregionalne.pl.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!
Do pobrania:
2. Załącznik nr 1 Wykaz polskich produktów
3. Załącznik nr 2 Formularz zgłoszeniowy
4. Załącznik nr 3 Formularz dotyczący Pracy
5. Załącznik nr 4a Oświadczenie pełnoletniego Uczestnika Konkursu
6. Załącznik nr 4b Oświadczenie niepełnoletniego oraz przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu
7. Załącznik nr 5 Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na udział w Konkursie
8. Załącznik nr 6 Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na zawarcie Umowy o przeniesieniu autorskich praw majątkowych
9. Załącznik nr 7 Umowa o przeniesieniu autorskich praw majątkowych
10. Załącznik nr 8 Zgoda pełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku
11. Załącznik nr 9 Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku
12. Załącznik nr 10 Zasady i kryteria oceny prac konkursowych.